Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na liječenje gripe.
Lani nam je stigla u prvim danima nove godine, baš kad smo zbrajali božićne i novogodišnje troškove na karticama i razbijali glavu time kako ćemo poplaćati sve te silne račune. Ove se godine još ne zna kad će navratiti, nije najavila točan datum posjeta.
Dakako, nije riječ o Baki Mraz nego o gripi, virusnoj infekciji koja svake godine zaokruži zemaljsku kuglu i uvijek se iznova vrati krajem stare i početkom nove godine. Gripa je bolest uzrokovana virusom influence, RNA virusom koji zahvaća dišni sustav i nosi sa sobom simptome teže od onih koji se javljaju uz običnu prehladu. Visoka temperatura je samo jedan od njih, a vjerni su joj pratitelji glavobolja, malaksalost, kašalj i začepljen nos.
Za temperaturu i bolove u mišićima na raspolaganju su u slobodnoj prodaji u ljekarnama antipiretici i analgetici aspirin, paracetamol, ibuprofen te neki drugi nesteroidni protuupalni lijekovi. Osim njih, prirodna ljekarna skriva učinkovita sredstva, od kojih je svakako jedna od najpoznatijih kora vrbe (Salix sp.) Za skidanje temperature koristimo 3 g kore vrbe, koja se kuha kao dekokt s 250 ml vode u poklopljenoj posudi 15 minuta na laganoj vatri i ostavi se jednako toliko vremena odstajati prije nego što se procijedi. Takav se dekokt pije u malim gutljajima i spravlja do tri puta na dan, a izbjegavati ga trebaju ljudi inače osjetljivi na salicilate.
Meni je kod gripe omiljena čajna mješavina od cvijeta lipe, bazge i zeleni suručice. Djeluje protuupalno, analgetski, jača imunitet, stimulira znojenje i snižava temperaturu
Svaka čast vrbi, ali je kod gripe moj osobni adut čajna mješavina koja se priprema od 30 g cvijeta lipe, 40 g cvijeta bazge i 30 g zeleni suručice (Filipendula ulmaria), koja djeluje protuupalno, imunostimulativno, analgetski, stimulira znojenje i snižava povišenu temperaturu. Dvije čajne žličice ove mješavine prelijte s 250 ml vrele vode i pustite da čaj odstoji deset minuta. Pijte ga također u malim gutljajima od tri do pet puta na dan.