To je to što me zanima!

Tajna najboljeg sirupa protiv gripe i viroze - prokuhani med

U litru proključale vode dodate kilogram meda i pustite da provrije minutu-dvije. U ohlađenu tekućinu se potom doda litra limunova soka, a pije se 0,5 do 2 dcl dnevno
Vidi originalni članak

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se ljekovitost prokuhanog meda.

Od davnina je poznata ljekovitost meda i njegovo djelovanje na zdravlje. Koristili su ga i Egipćani, Grci te Rimljani, a sve do danas med je među najomiljenijim prirodnim sladilima. Koristi se u kozmetici, preporučuje ga se piti preventivno i tijekom bolesti, a znanost svakodnevno potvrđuje njegova blagotvorna svojstva. 

Vjerujem da su se i mnogi od vas, baš kao i ja, s medom susreli kao djeca i da vam je mama davala med ili radila čajeve i mlijeko s medom kada vas je zaboljelo grlo, uhvatila viroza ili kada ste jako kašljali. I mama je bila u pravu: med se nikada ne bi trebao stavljati u vrući čaj. Osim... Ovo “osim u slučaju” otkrila mi je tek prije nekoliko mjeseci doktorandica Agronomskog fakulteta i apiterapeutkinja Gordana Hegić podijelivši s čitateljima portala Naturala.hr recept za medni sirup koji se pije kod svih virusnih infekcija, uključujući gripu, prema kojemu se med mora - prokuhati. Naime, prokuhavanjem meda doista se gube korisna svojstva i prestaje u potpunosti aktivnost enzima, ali se pojačavaju oksidacijska svojstva, a takav med inaktivira viruse. 

Recept za medeni sirup koji se pije kod svih virusnih infekcija otkrila mi je apiterapeutkinja Gordana Hegić.  Iako se prokuhavanjem meda gubi aktivnost enzima, pojačavaju se oksidacijska svojstva

Apiterapeutkinja Hegić preporučuje pripremiti medni sirup tako da u litru proključale vode dodate kilogram meda i pustite da provrije minutu-dvije. U ohlađenu tekućinu se potom doda litra limunova soka, a sirup se pije u dozi od 0,5 do 2 dcl dnevno. 

Ovaj će pripravak biti još i djelotvorniji ako mu dodate cvijet bazge (Sambucus nigra) koji se povezuje s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama zbog imunostimulacije, olakšavanja kašlja i iskašljavanja te poticanja znojenja. Na spomenutu količinu ide 6-8 velikih žlica osušenog cvijeta bazge koja se ubaci u već prokuhanu mješavinu meda i vode, netom prije no što je skinete s vatre. Ostavite da odstoji desetak minuta, procijedite, pustite da se ohladi i tek tada dodajte limunov sok.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • AndreaŠitum 09.12.2012.

    Možda članku treba još malo pojašnjenja pa eto - prokuhavanjem meda doista se gube ljekovita svojstva i prestaje enzimska aktivnost, međutim, oksidacijska svojstva mu se povećavaju što ga čini pogodnim za upotrebu kod gipe i viroza. To mi je otkrila jedna od najpoznatijih hrvatskih apiterapuetkinja, doktorandica Agronomskog fakulteta Gordana Hegić. Hvala svima na čitanju!

  • manamana 08.12.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • DaliborObradovich 07.12.2012.

    deci rakije prokuhaš sa malo šećera popiješ toplo pa se zamotaš u deku ko rukom odnešeno

Komentiraj...
Vidi sve komentare