To je to što me zanima!

Oprez! Kantarion i maslinovo ulje nimalo ne štite od sunca

Brzo skeniranje otkrilo mi je dva-tri rak-crvena pater familiasa koji će zasigurno noć provesti u oblozima, no više su mi pažnju privukle dvije djevojke u ranim 20-ima
Vidi originalni članak

U hladu starog alepskog bora, udišući isparavanje smole s netom odrezane grane, gledam plažu punu turista kako se prže na suncu i kupaju u plićaku. U toj ciki, viki i razdraganoj dječjoj igri do ušiju dolaze isprepleteni istočnoeuropski jezici, koje se uopće ne trudim detektirati, jer mi ipak nešto drugo privlači pažnju. Možda profesionalna deformacija, ali uživam u igri - skeniram na koje se sve načine kupači štite od sunca. 

Svake godine krene kampanja koja podsjeti na važnost pregleda i samopregleda madeža, ali i na važnost zaštite od sunca tijekom ljetnih mjeseci. I čini se da se ta svjesnost polagano podiže iako ćete nerijetko vidjeti one koji još za zaštitu od sunca nisu čuli, ali vole nakon ručka odspavati rundu na plaži i probuditi se, barem jednom tijekom ljetovanja, ciklama-crveni. 

Maslinovo ulje ima vrlo slab faktor zaštite od sunca i nikako ga nije dobro nanositi prije izlaganja tijela suncu na plaži

Brzo skeniranje otkrilo mi je dva-tri takva rak-crvena pater familiasa (zašto se to obično događa muškarcima?) za koje je jasno kao dan da će noć provesti zamotani u obloge od jogurta ili u kadi, ali ono što mi je značajnije privuklo pažnju su dvije djevojke u ranim dvadesetima koje su svoja tijela mazale prirodnim sredstvima – jedna maslinovim uljem, druga kantarionom. 

Mađarice i jedna i druga, blijede puti, koje su svoje pripravke vjerojatno nabavile na nekom od suvenir-štandova i poželjeh im reći kako maslinovo ulje ima vrlo slab, gotovo neznatan SPF faktor, koji u najboljoj varijanti iznosi 4 i pruža zaista minimalnu zaštitu jednako kao i kantarion, macerat gospine trave u maslinovom ulju, koji još dodatno, zbog svojstva fototoksičnosti može na koži ostaviti ružne pigmentacijske mrlje ako se njime mažete i potom izlažete suncu. Nisam im rekla, najviše zbog jezične barijere, ali zato su se već u mislima počele formirati prve rečenice ove kolumne.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • addrrianna 10.07.2012.

    kreme za sunčanje su štetne, a još je gore kad mame namažu debelim slojem kreme visokog faktora svoje bebe, tako da oranizam uopće ne primi dozu vitamina D, a manjak tog vitamina (između ostalog) uzrokuje rak. Koža sama razvije zaštitu, ali ne smije se sunčati između 11 i 17 sati

  • zvrka1977 10.07.2012.

    UV zračenju ne možete pobjeći ni u hladu :( a u slučaju da izgorite odlična pomoć vam je najobičniji sapun. dobro ga napjenite i namažite po izgorenom dijelu što deblje i ostavite da se posuši. najbolji lijek vam je da ipak da se pazite da do opeklina i crvenila ne dođe :)

  • šamar 09.07.2012.

    pa...moras biti malo lumeni da mislis da to stiti...kazu babe da samo pospjesuje boju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare