To je to što me zanima!

Nakon zime slijedi detoks-kura s čajem od korijena maslačka

Maslačak djeluje na detoksikaciju jetre i bubrega, potiče izlučivanje žuči, djeluje kao diuretik i pospješuje rad želuca, a za detoksikaciju se pije čaj od maslačka
Vidi originalni članak

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na detoksikaciju.

Maslačak, Taraxacum officinale, Asteraceae, jedna je od prvih biljaka koja svojim pojavljivanjem naslućuje dolazak toplijih dana – jeste li već ugledali žute maslačkove glavice nakon ove duge zime? A jeste li znali kako je u toj maloj, jednostavnoj i nenametljivoj biljčici - ‘korovu’ sadržano sve što nam treba kako bismo napravili jednu ozbiljnu proljetnu detoksikacijsku kuru? U fitoterapijskoj je upotrebi korijen maslačka. Literatura nam kaže kako u proljeće sadrži više fruktoze, a u jesen više polisaharida inulina koji se u većim količinama nalazi i u korijenima biljaka koje također sjajno vrše detoksikaciju organizma - u cikoriji (Cychorium intybus) i velikom čičku (Arctium lappa). Maslačak sadrži i kalijeve soli (5%), gorke tvari, flavonoide i fitosterole. 

Maslačak djeluje na detoksikaciju jetre i bubrega, potiče izlučivanje žuči, djeluje kao diuretik i pospješuje rad želuca

Djeluje detoksikacijski na dva ciljna organa – jetru i bubrege, a zbog gorkih tvari potiče izlučivanje sline i želučanog soka. Uz to, potiče stvaranje i izlučivanje žuči, zbog sadržaja kalija djeluje kao diuretik, a pospješuje i rad želuca, crijeva te gušterače. Inulin kao prebiotik svojom razgradnjom stimulira aktivnost i broj korisnih bakterija u debelom crijevu te se tako pospješuje detoksikacija crijeva i zdravlje crijevne flore. Pa zar zaista, zbog svega navedenog, maslačak ne zaslužuje titulu ‘korova za pet’?! 

Čaj pripremamo od 5 g (velika žlica) korijena koji se kuha u 400 ml vode 15 minuta, ostavi se 15 minuta mirovati, procijedi se i pije pola sata prije jela u malim gutljajima. Čaj se priprema dva puta na dan, a detoksikacijska kura provodi se kroz tri tjedna. Maslačkovu tinkturu priredit ćemo tako da 100 g korijena maslačka prelijemo s 500 ml 50% vol. etanola. Nakon tri tjedna tinktura se procijedi, profiltrira, čuva u tamnoj boci i pije se 25-50 kapi dva puta na dan prije jela, a detoksikacijska kura također se provodi kroz tri tjedna. I napomena za kraj - kod maslačka su moguće alergijske reakcije i treba ga izbjegavati kod tegoba vezanih uz neprohodne žučne puteve. Inače je siguran.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare