Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog se puta osvrnula na detoksikaciju cikorijom.
U svijetu prirode pronaći ćemo mnogo pomoćnika mršavljenju i ostvarenju idealne tjelesne težine. Zelena kava, hoodia, fukus alga, piskavica, biljke s laksativnim djelovanje poput lana i psylliuma, biljni diuretici poput koprive, breze i zečjeg trna, biljke koje djeluju na žuč i jetru kao artičoka i druge biljke spadaju u tu skupinu.
Ali kako smo prošli put pisali o detoksikaciji korijenom maslačka, o biljki koja sadrži inulin, u ovoj ćemo kolumni pažnju usmjeriti još jednoj biljki s inulinom - cikoriji. Inulin je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica koji se nakon što uđe u organizam samo manjim dijelom razgradi, a većim dijelom dospijeva u debelo crijevo nerazgrađen. Inulin je poznat i po tome što predstavlja hranu za dijabetičare koji puno lakše podnose fruktozu od glukoze.
Cichorium intybus, cikorija, biljka je iz porodice Asteraceae koja u svojem sastavu ima do 20% inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu i kalij te je upravo zbog svojeg sastava odlično sredstvo za proljetne detoksikacijske kure. Svojim djelovanjem pospješuje probavu, potiče lučenje žuči, diuretski djeluje i stimulira metabolizam - cikorija neposredno djeluje i na mršavljenje.
Cikorija je izvrsna za proljetnu detoksikaciju, potiče lučenje žuči, pospješuje probavu, djeluje kao diuretik i stimulira metabolizam
Osim toga, inulin koji cikorija sadrži djeluje prebiotički. Prebiotici su tvari koje potiču rast i broj probiotičkih, “prijateljskih” bakterija u crijevima, a to djeluje korisno i na probavu, ali i na funkcioniranje cjelokupnog organizma. Naravno, nemojte odmah očekivati čuda - očekujte da ćete pročistiti organizam te potaknuti eliminacijske sustave i metabolizam na bolje funkcioniranje.
Cikorija se priprema kao dekokt. U 350 ml hladne vode stavimo 5 g korijena cikorije i zagrijavamo do vrenja. Kuhamo potom na laganoj vatri 5-10 minuta, skinemo s vatre i ostavimo da odstoji desetak minuta. Tako pripremljen čaj se procijedi i pije prije jela, uvijek svježe pripremljen, od dva do tri puta na dan.