Mjere opreza: Kako bi se spriječila zaraza opasnom bakterijom koja je zahvatila 13 europskih zemalja, SAD i Kanadu valja pažljivo pripremati hranu i prati ruke
Sve vrste hrane na kojima se skriva opasna bakterija E. coli
Najčešći su simptomi zaraze patogenom bakterijom Escherichijom coli (EHEC) grčevi u trbuhu i dijareja, često popraćena krvavom stolicom. U mnogim slučajevima javlja se i povišena tjelesna temperatura te povraćanje. Iako se većina blaže oboljelih oporavi sama nakon desetak dana bolesti, kod određenog se broja ljudi može razviti opasni hemolitičko-uremički sindrom, koji može voditi zatajenju bubrega, pa čak i smrti.
Do infekcije najčešće dolazi jedenjem hrane zagađene bakterijom, poput sirova ili termički nedovoljno obrađena mesa ili mlijeka, nepasteriziranog jabučnog soka, salama, a sve češće i svježeg voća te povrća. Inficirati se može i pijenjem zagađene vode te gutanjem bazenske ili jezerske vode u kojoj se Escherichija nastanila. Kako bi se zaraza spriječila, potrebno je svakodnevno voditi računa o važnim mjerama opreza, upozoravaju stručnjaci. Goveđe i drugo meso trebalo bi temeljito peći na temperaturi od barem 72°C, a sav pribor koji se koristi za kuhanje morao bi se svaki put dobro oprati sredstvom za pranje i vrućom vodom.
Preporučuje se uporaba pasterizirana mlijeka i jabučnog octa, a osnovno je pravilo temeljito pranje voća i povrća prije jela. Kako se bakteriju lako može “pokupiti” i diranjem zagađenih površina, rizik od infekcije smanjit će i redovito pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od 20 sekundi.
Temeljito pranje ruku
Ruke je preporučljivo temeljito prati prije pripremanja i posluživanja jela, prije obroka, poslije mijenjanja pelena i upotrebe toaleta te nakon kontakta sa životinjama.
Papirnati ručnik umjesto krpe
Dok u kuhinji rukujete s mesom i mesnim proizvodima, za brisanje ruku i površina elemenata nikad ne rabite platnenu krpu. Umjesto toga, uvijek se radije poslužite papirnatim ručnikom.
“Sigurnije” varijante"
Oni narušena zdravlja mogu svježe voće i povrće zamijeniti zamrznutim, sušenim ili onim iz konzerve.
Plastične vrećice
Vrećica je idealna za razmnožavanje bakterija pa i povrće u plastičnim vrećicama može biti izvor zaraze.