Proljetni umor javlja se zbog prilagodbe tijela na nove vremenske prilike, više voća i povrća te aktivniji život. Tijekom promjene usporite, jedite zdravije i više odmarajte
Nadjačajte proljetni umor uz masažu, zdraviju hranu i boje
Prvi znakovi proljetnog umora su gubitak apetita, nesanica, stalan umor, nedostatak optimizma, gubljenje smisla za humor i općenito loše raspoloženje. Ovaj sindrom povezan je s neravnotežom u tijelu i slabljenjem imuniteta koji se javlja nakon dugih zimskih mjeseci, odnosno zbog prilagodbe tijela na nove vremenske uvjete. Tome u prilog ide i činjenica da se tijekom zime jede manje svježeg voća i povrća, metabolizam se usporava, a apsorpcija hranjivih tvari u organizmu postaje otežana.
Za snažnije tijelo
Simptome proljetnog umora najlakše je spriječiti zdravom prehranom s puno vitamina i minerala. Dobro je pojesti barem jednu veliku jabuku na dan, a svakodnevno treba jesti mahunarke i žitarice koje potiču probavu. Smanjite unos slatkog, a ukoliko i dalje osjećate velik umor, možete uzeti dodatak vitamina B12, B6, B1, B2, C, D i magnezija, koji ljudima najčešće nedostaju, savjetuju nutricionisti. Važno je i dovoljno se opuštati i ne forsirati tijelo na napor, osobito na intenzivne treninge nakon duge zimske pauze.
Odmaranje živaca
Za opuštanje napetih živaca, koji reagiraju na buđenje prirode i promjenjive vremenske uvjete povezane s proljećem, priuštite su ugodnu masažu cijelog tijela, toplu kupke i slušanje glazbe koju volite. Nemojte se pretrpavati poslovnim obavezama i kućanskim poslovima.
Neka vas garderoba razveseli
S porastom temperatura tople veste se zamjenjuju tankim pamučnim majicama, a najbolje je da one budu u veselim bojama. Nošenje jarkih boja, poput narančaste, značajno popravlja raspoloženje, a i jako lijepo izgleda na suncu.
Proljetna detoksikacija
Detoksikacijom se tijelo oslobađa štetnih tvari te time potiče imunitet, ali i probavni, dišni i mokraćni sustav, piše Naturala.hr. Neke od metode detoksifikacije su post, povećanje unosa vode i drugih tekućina, jedenje sirove hrane i uzimanja dodataka prehrani.
Za proljeće je idealan oblik detoksikacije ljekovitim biljem, koje se uzima kao dodatak prehrani ili u obliku čaja nekoliko puta na dan. Korijen maslačka, list ružmarina, list koprive, korijen čička i sikavica snažno djeluju na jetru i bubrege, glavne filtracijske sustave za toksine u organizmu.
U vrijeme detoksikacije iz prehrane se izbacuje kava, alkohol i sva prerađena hrana, osobito šećeri. Važnu ulogu u čišćenju organizma ima klorofil, zeleni pigment iz biljaka koji potiče rast dobrih bakterija u crijevima i probavu. Najviše ga se može pronaći u listovima mlade pšenice, ječma, špinata, koprive, blitve, kelja, radića i matovilca, pa ih je poželjno jesti nekoliko puta na tjedan.