Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo koje je najbolje vrijeme za večeru ako želite neometan san

Evo koje je najbolje vrijeme za večeru ako želite neometan san

Večeru biste trebali završiti najmanje tri sata prije nego što planirate ići u krevet. To omogućuje dovoljno vremena za probavu, čime se smanjuje svaki mogući poremećaj sna

VIDEO

Ono što jedete za večeru ima primjetan utjecaj na kvalitetu vašeg sna. Osim toga, važno je i kada večerate. Kako hrana i vrijeme večere ne bi ometali vaš san bitno je pronaći idealno vrijeme za večeru koje prema stručnjaku za medicinu spavanja, Peteru Polosu, postoji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Čudne stvari koje se događaju tijekom sna 01:16

Prema Peteru Polosu večeru biste trebali završiti najmanje tri sata prije nego što planirate ići u krevet. Dakle, ako se nadate da ćete zaspati do 23 sata, morate večerati oko 20.

- To omogućuje dovoljno vremena za probavu, čime se smanjuje svaki mogući poremećaj sna uzrokovan lošom probavom - kaže Polos.

To je posebno važno kada jedete hranu bogatu proteinima ili masnu hranu, poput mesa ili ribe, jer probava takve hrane obično traje malo duže.

Osim što nije dobro jesti tik prije spavanja, nije dobro ni prerano jesti jer ako otiđete u krevet gladni to može dovesti do pada šećera u krvi koji vas probudi usred noći. Prema Peteru, većini ljudi odgovara večera tri sata prije spavanja.

Prema stručnjakinji za spavanje Sofiji Axelrod, jednako je važno (ako ne i više) jesti večeru u otprilike isto vrijeme svake večeri, kad god to bilo. 

- Važnije je da vaše vrijeme jedenja ostane što je moguće konstantnije iz dana u dan - govori.

Obroci pomažu regulirati vrijeme naših cirkadijanskih ritmova, koji diktiraju naše cikluse spavanja i buđenja. 

- Ako uvijek jedete u isto vrijeme vaše tijelo uči pripremiti probavni trakt (npr. proizvodnjom probavnih enzima) da optimalno probavi hranu koju jedete - objašnjava Sofia.

Jedenje u isto vrijeme tijekom večernjih sati može pomoći da zaspete kao beba i fino se naspavate.

Ako volite slatko, Peter savjetuje da ako ne možete bez toga svakako to pojedete tri sata prije. Stvari poput voća, orašastih plodova i maslaca od orašastih plodova zdrave su opcije koje neće usporiti vašu probavu ili povećati šećer u krvi usred noći. 

Sofia dodaje da hrana koja sadrži triptofan i melatonin također može izazvati pospanost, pa mlijeko, zob i čokolada također mogu pomoći da lakše zaspete.

- Treba napomenuti da je odnos između sna i prehrane dvosmjeran - dodaje Polos te objašnjava - što je vaša prehrana zdravija, to će vam biti bolji san.

- Općenito govoreći, pokazalo se da način života koji omogućuje održavanje zdrave tjelesne težine pomaže da bolje zaspete, pa je važno ograničiti šećer i povećati unos zdravih ugljikohidrata, masti i proteina, uz redovitu tjelovježbu - kaže Axelrod, piše Mind Body Green.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

3 najčarobnija znaka Zodijaka
DIVNA BIĆA

3 najčarobnija znaka Zodijaka

Jedni su duboko empatične i brižne duše. Drugi posjeduju urođenu sposobnost da vide izvan površine i uđu u skrivena područja podsvijesti, a treći su poznati po svojoj intenzivnoj strasti i magnetskoj privlačnosti

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Evo koliko dugo biste trebali sjediti na WC-u
PRAVILAN NAČIN

Evo koliko dugo biste trebali sjediti na WC-u

Stolici je potrebno vrijeme da se pomakne u ispravan položaj kako bi sišla kroz analni kanal, zbog čega ne biste trebali pokušavati na silu. Ako ne uspijete, ustanite i prošetajte