Začini poput cimeta, muškatnog oraščića ili klinčića uobičajeni su sastojci zimskih koktela, a želite li im dodati malo svježine, kao i osobni 'pečat', posegnite za začinskim biljem iz vlastitog uzgoja
U omiljene blagdanske koktele dodajte malo svježe metvice
Osim kuhanog vina, sastavni dio blagdanskog ugođaja su maštoviti, kao i oni nešto tradicionalniji kokteli. Začini poput cimeta, muškatnog oraščića ili klinčića uobičajeni su sastojci zimskih koktela, a želite li im dodati malo svježine, kao i osobni “pečat”, posegnite za začinskim biljem iz vlastitog uzgoja. Za početak je najlakše krenuti s metvicom, koju nije problem uzgojiti - u lončićima na prozoru lijepo će rasti čak i tijekom zime, a na proljeće je možete posaditi u veću posudu ili u vrt, gdje će se širiti brzo poput korova, čak i na oskudnom tlu. Postoji mnogo sorti metvice, koje su dobivene križanjem, a najpoznatije su klasasta (spearmint) i paprena metvica (pepermint). Za pripremu koktela i drugih napitaka najčešće se rabi klasasta metvica - ona je glavni sastojak poznatog američkoga koktela Mint Julep, a i kubanskog Mojita. Metvica se odlično kombinira s voćnim okusima, ali i s čokoladom. Može poslužiti i za pripremu domaćih likera i šećernih sirupa. Oni skloniji eksperimentiranju mogu iskušati metvicu koja miriše na čokoladu, ananas ili jabuku. Sve one odlične su u biljnim likerima, čajevima, pa i koktelima. Od ostalog bilja, kao dodatak alkoholnim napicima osobito se cijeni kadulja s aromom ananasa (Salvia elegans), trajnica podrijetlom iz Meksika.
Božićni eggnog (liker od jaja)
Sastojci: 6 jaja, 250 g šećera, vanilin šećer, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1/4 žličice cimeta, 200 ml konjaka, 80 ml ruma, 500 ml slatkog vrhnja, 500 ml mlijeka
Priprema: Tri cijela jaja i tri žumanjka miksamo električnim mikserom dok ne postanu pjenasti. Dalje miksajući dodajemo šećer, vaniliju, muškatni oraščić i cimet. Premjestimo u veliku ohlađenu posudu, ulijemo konjak, rum, slatko vrhnje i mlijeko te izmiješamo.
Hot toddy (čajni koktel)
Sastojci: 45 ml ruma ili brendija, žlica meda, 2 žlice limunova soka, čaša vruće vode, 1 vrećica omiljenog biljnog ili crnog čaja
Priprema: Zagrijemo vodu, stavimo vrećicu čaja i ostavimo nekoliko minuta. Zagrijemo čašu za koktel, ulijemo rum, med i limun, promiješamo, dodamo čaj, opet promiješamo i ukrasimo po želji.
Čokoladni martini s metvicom
Sastojci: 240 ml čokoladnog mlijeka, čep čokoladnog likera, pola čepa likera od mentola, usitnjeni bomboni od peperminta i svježa metvica za ukrašavanje
Priprema: Rub čaša za martini premažemo likerom od mentola i uronimo u usitnjene bombone. Ostale sastojke protresemo u shakeru ili pomiješamo u posudi, ulijemo u čaše i ukrasimo metvicom.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...