Hrana za astronaute posebno se priprema, a umjesto kruha jedu tortilje, objašnjava Kanađanin Chris Hadfield. U svojoj prvoj svemirskoj kuhinji pripremao je sendvič...
I Nasa dobila kulinarski show: Kako se radi sendvič u orbiti?
U gomili raznih kulinarskih emisija, sada se pojavila nova, koja je ipak prilično drukčija jer se emitira iz svemira. Kanadski astronaut Chris Hadfield na YouTubeu je postavio prvu epizodu 'Chrisove kuhinje'. No, njegov prvi recept, tortilja punjena medom i maslacem od kikirikija neće biti po svačijem ukusu.
Pripremajući svoj svemirski sendvič, Hadfield objašnjava kako je u početku istraživanja svemira, hrana uglavnom bila u tubama, dok danas nose skoro sve što jedu i na Zemlji. Ali, neke stvari i dalje nisu baš poželjne, poput kruha koji se mrvi. Kao zamjenu koriste tortilje koje mogu stajati i do 18 mjeseci. Neke sastojke, poput meda, mogu čičkom pričvrstiti, kako ne bi odletjeli. Nakon obroka, ruke ne peru već koriste vlažne maramice.
Nasa je nedavno objavila i snimku u kojoj Sunita Williams prije odlaska s postaje pokazuje kakav je život na postaji, a ovdje se također može vidjeti kako astronauti čuvaju hranu te što sve smiju ponijeti u orbitu.
Hadfieldova snimka samo je jedna u nizu kojima se javlja iz svemira preko Twittera, Facebooka ili YouTubea, a očekuje se da će biti još kulinarskih epizoda. Hadfield je inače u svemiru i skladao pjesmu. NASA je ovih dana iznimno aktivna na društvenim mrežama, a danas organiziraju i Google Hangout.