Obavijesti

Sport

Komentari 3

U Beču su čak nazvali jelo po njemu: Riblja plata "Otto Barić Maximale" bila je najveći hit

U Beču su čak nazvali jelo po njemu: Riblja plata "Otto Barić Maximale" bila je najveći hit

Otto Barić je u restoran došao 1986. i sam je složio jelo od ribe uvezene iz Hrvatske. Nazvali smo ga Otto Barić Maximale, a bilo je jedno od najtraženijih, rekao je Ilija Djuric, vlasnik restorana u centru Beča

Eh, kad se sjetim kad je prvi put došao. Mi smo otvorili 1986., a on je tad bio trener Rapida i velik gospodin. Kako je maksimalno bio angažiran uz momčad, tako je i tanjur morao biti maksimalno dobar, počeo je Ilija Djuric, vlasnik ribljeg restorana Ilija u centru Beča, u kojem je redoviti gost bio pokojni Otto Barić (87) 

Pokretanje videa...

Suradnici o Bariću 01:17

Malo je trenera koji su u Beču ostavili takav trag kao Otto Barić. S Rapidom je tri puta osvojio naslov prvaka, a doveo ga je i do finala Kupa pobjednika kupova 1985., kad je u finalu igrao protiv Evertona, tad jedne od najboljih europskih momčadi. I zato smo posjetili restoran u kojem je bivši hrvatski izbornik bio toliko cijenjen da je imao i svoje jelo.

- Prema njegovoj želji na tanjur se stavljala posebna kombinacija morske ribe, svježe uvezene iz Hrvatske - priča Ilija.

Kako bi iskazao poštovanje prema gostu i kombinaciji koju je Herr Otto tražio, Ilija je u ponudu uvrstio riblju platu pod nazivom “Otto Barić Maximale”. Na jelovniku je gotovo 35 godina, a čine je grdobina, lignje i škampi na žaru poškropljeni maslinovim uljem, češnjakom i peršinom te servirani uz krumpir i blitvu. Uvijek je jeo uz čašu bijelog vina i inzistirao je da ona budu hrvatska. Plata “Otto Barić Maximale” košta 29,90 eura, odnosno malo više od 200 kuna. Kad bi slavili pobjede i feštali, Barić je u restoran znao doći s cijelom momčadi i svi bi naručili omiljeno jelo - “Otto Barić Maximale”.

- Igrači su obožavali to jelo, voljeli su ga svi gosti, bilo je jedno od najtraženijih jela. Dok je bio trener austrijske nacionalne reprezentacije, u restoran je doveo kompletnu momčad, uključujući stručni stožer te vodstvo saveza. Ugovor sa Stuttgartom potpisao je kod mene na stolu u restoranu – prisjeća se Ilija omiljenoga gosta.

Nekadašnji vlasnik restorana, koji je danas naslijedio sin Denis Djurić, kaže kako je Barića u restoranu upoznao s Christianom Barnardom, prvim kardiokirurgom u povijesti medicine koji je obavio uspješnu transplantaciju srca s čovjeka na čovjeka. Nogometni trener i pionir transplantacije srca redovito su vodili zanimljive razgovore, dijelili spomenutu riblju platu te doživotno prijateljstvo.

Unatoč tome što zadnjih godina nije živio u Austriji, u restoran je dolazio najmanje jedanput godišnje.

- Barić je bio gospodin čovjek, ali volio je zapjevati starogradske dalmatinske – izjavio je Ilija ističući kako je plata “Otto Maximale” ostala omiljeno Barićevo jelo sve do kraja njegova života.

Dan poslije smrti Bečani su u suzama. Otišao je trener koji je austrijske klubove, što je u to vrijeme bilo nezamislivo, ucrtao na nogometnu kartu Europe. S malim Salzburgom borio se u Ligi prvaka protiv dvije megamomčadi, Milana i Ajaxa. Uh, kako su te dvije momčadi bile moćne, otprilike kao danas PSG ili Manchester City. Ma vjerojatno i bolje.

Uvijek fin, uvijek pristojan, uvijek dotjeran... Otta više nema, ali ostat će uspomena na jednog od najboljih hrvatskih trenera svih vremena... Herr Otto je bio genij.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Dinamo je izbacio Marokanca iz momčadi! Otkrivamo zašto
ZAVRŠENA PRIČA

Dinamo je izbacio Marokanca iz momčadi! Otkrivamo zašto

Stefan Ristovski nedavno je pričao kako 'neki igrači nisu svjesni veličine ovog kluba', a Bjelica nastavlja kažnjavati strance. Njegove su žrtve bili Cordoba i Pierre-Gabriel, sad je to postao i Mmaee. S razlogom...