Obavijesti

Sport

Komentari 28

Hezonja je drzak i nevjerojatno talentiran, bit će NBA zvijezda

Hezonja je drzak i nevjerojatno talentiran, bit će NBA zvijezda
4

Samopouzdanje kod Marija nije nikakav problem. Mislim da klinci iz Europe jednostavno moraju biti malo i bahati kada dolaze u NBA ligu. Hezonja je sjajan

VIDEO

Mario Hezonja sve je popularniji u košarkaškoj Europi, a samim time i njegovo spominjanje u kontekstu NBA lige postalo je sve glasnije. Ususret NBA draftu koji će se održati 25. lipnja u New Yorku, a na kojemu bi upravo Hezonja trebao biti visoko plasiran, cijenjeni američki košarkaški stručnjak i kolumnist, 50-godišnji David Aldridge napravio je presjek najboljih 'dvojki'. Prvi na tom popisu je hrvatski reprezentativac iz Barcelone o kojemu je Aldrige pisao biranim riječima. 

Navodeći igrače koji su nakon picka krajem 80-ih, ili u 90-ima, igrali puno NBA sezona s lošim postotkom šuta za tricu, poput Willieja Andersona i Jerryja Stackhousea, Aldrige napominje kako je danas nemoguće zamisliti igrače s tako lošim postotkom za tricu koji bi igrali i trajali toliko sezona. Danas 'dvojka' bez mogućnosti da 'trpa' trice svake večeri jednostavno nema šanse za početnu petorku, pa tako niti za biranje na draftu. Američka košarka uvodi svojevrsnu promjenu, a sve skupa bi se trebalo osjetiti već na ovogodišnjem draftu na kojem nikako ne bi trebalo iznenaditi da su među prvim izborima igrači koji još nisu odigrali niti sekunde košarke u SAD-u, a u svojim klubovima još uvijek nisu zapravo niti u početnim petorkama. 

- Uoči slaganja ovog poretka savjetovao sam se s brojnim NBA i sveučilišnim trenerima, skautima i sportskim direktorima. Potrudio sam se dobro proučiti koji igrači su spremni uskočiti već večeras na NBA parkete, Dakle, večeras, a ne za tri godine. Nadalje, mnogi se neće složiti kako su svi ovi igrači definitivno najbolji na poziciji 'dvojke', no nakon konzultacije s mnogim stručnjacima mi smo ih nekako ipak stavili na poziciju 'beka-šutera' - napisao je u uvodu Aldrige pa nastavio o prvom na svojoj Top 10 listi:

Zakucavanja LaVinea odmah izveo na treningu

- 'Rookie' Minnesote Timberwolvesa Zach LaVine oduševio je košarkaški svijet svojim 'letovima' na ovogodišnjem natjecanju u zakucavanju na NBA All-Star vikendu. Idućeg jutra Mario Hezonja je na treningu Barcelone ponovio sva zakucavanja koje je izveo LaVine. Moj izvor iz Barce mi kaže da Mario možda nije bio točno na toj visini, ali ih je izveo - kaže Aldrige i dodao:

- NBA zajednica je u potpunosti zaintrigirana Hezonjom. On trenutno ulazi s klupe u Barceloni, ali će na ovom draftu sigurno biti visoko. S dva metra visine i 100 kg težine, Mario ima veličinu, držanje i ponašanje za uspješno krilo u Americi. S 20 godina već je 'NBA spreman'. Na samom početku bio je 'jedinica' i sa 16 godina bio je 'najbolji mladi košarkaš svijeta u svom godištu', tako su mnogi tvrdili. No, narastao je i morao se prebaciti na 'dvojku', a možda i 'trojku'. Košarkaške vještine 'playmakera' mu, međutim, nisu nestale - piše Aldrige pa nastavlja:

- U jednoj od najboljih momčadi Europe ispred njega su španjolski veteran Juan Carlos Navarro te Alex Abrines pa počinje s klupe i igra manje od 15 minuta po utakmici u prosjeku ove sezone, ali gađa tricu 40 posto. Iz igre s parketa, dvica mu je na 54 posto. Važno je spomenuti i kako nije niti malo sramežljiv u pogledu na samoga sebe. 'Da igram na nekom od sveučilišta u SAD-u, najvjerojatnije bih bio prvi pick na NBA Draftu', rekao je Hezonja ranije ove godine. I imao je ponudu Kentuckyja, no odlučio je ostati u Europi. Sada međutim, ne postoji nitko tko vjeruje kako će tamo ostati još jednu sezonu - piše Aldrige. 

Bahat je i to je odlično

NBA stručnjaci tvrde kako Hezonja ima vrlo izražene 'alate' potrebne za ovu igru. 

- Ima veličinu, nevjerojatne atletske sposobnosti i jako lijep šut. U utakmici koju sam ja gledao uživo nije gađao puno, ali sigurno može doći ovdje i uspjeti - dodao je jedan stručnjaka iz istočne konferencije. 

Jedini nedostatak Hezonje koji se u cijeloj ovoj priči ističe je Hezonjina malo slabija igra u obrani, no uz rad nogu koji je odličan, uz dobrog trenera i njegovu predanost radu, igra u obrani mogla bi vrlo brzo biti na istoj razini kao i njegov napadački aspekt. 

- Samopouzdanje kod Marija nije nikakav problem. Mislim da klinci iz Europe jednostavno moraju biti malo i bahati kada dolaze u NBA ligu. On je nevjerojatno nadaren i popunjava puno onih 'kućica' u anketi kada tražite dobro krilo ili dobrog beka-šutera. Za svoju visinu je jako pokretan. Prgav je i drzak i to će mu ovdje jako dobro doći, pogotovo u poboljšanju obrane. On jednostavno zna da je dobar i mislim da će se savršeno uklopiti u NBA ligu, bit će zvijezda - smatra još jedan stručnjak, koji je iz puno povezanosti s klubovima i njihovom ulogom na draftu te eventualnom angažiranju Hezonje, također želio ostati anoniman.

Top 10 'dvojki' Davida Aldridgea:

  • 1. Mario Hezonja | FC Barcelona
  • 2. Devin Booker | Kentucky
  • 3. R. J. Hunter | Georgia State
  • 4. Buddy Hield | Oklahoma
  • 5. Michael Qualls | Arkansas
  • 6. Caris LeVert | Michigan
  • 7. Justin Anderson | Virginia
  • 8. Tyler Harvey | E. Washington
  • 9. Norman Powell | UCLA
  • 10. Ron Baker | Wichita State
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28

VIDEO

Hajdukov team building: Rakitić počastio u Livajinom restoranu, na druženje je došao i Gattuso
UOČI JADRANSKOG DERBIJA

Hajdukov team building: Rakitić počastio u Livajinom restoranu, na druženje je došao i Gattuso

Plus+ Momčad Hajduka ima snažan Gattusov pečat, krase je sloga i zajedništvo, kojima su prebrodili krizu. A to su i glavni razlozi dobrih igara i rezultata, zbog toga u jadranski derbi i ulaze s vrha ljestvice...