Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Slavni chef Anthony Bourdain je pravi buntovnik s apetitom

Slavni chef Anthony Bourdain je pravi buntovnik s apetitom
1

Bourdain je dokazao kako godine ne utječu na kreativnost. Doduše, nekad u torbi umjesto namirnica nosi glavu, ali taj avanturizam samo pridonosi njegovu šarmu

Iako je već dobrano zagazio u šesto desetljeće života, trenutačno najslavniji kuhar na svijetu, Anthony Bourdain (58), uporno dokazuje kako godine ne moraju utjecati na kreativnost i produktivnost. Živi životom na kojem mu može pozavidjeti svaki mladić. Putuje svijetom, jede najbolja jela i za to dobiva pozamašnu plaću na najutjecajnijoj TV mreži na svijetu. 

Doduše, poneki put u torbi umjesto namirnica nosi vlastitu glavu, ali taj avanturistički duh samo pridonosi njegovu šarmu. Za njim luduju milijuni žena, a on se skrasio u drugom braku s 22 godine mlađom Ottaviom. Muškarci imaju i previše razloga biti na njega ljubomorni, ali oni koji doista vole vrhunsku hranu, cijene ga i poštuju. Unatoč tomu, privatno vodi vrlo jednostavan život. Kad nije na putu, sa suprugom najviše voli otići u obližnji bar i tamo navečer popiti pivo. Bez obzira na slavu, nije dospio na Forbesovu listu najbogatijih na svijetu. Njegova zarada procjenjuje se na nekih šest milijuna dolara, što je dovoljno za lagodan život, ali nije ni približno dovoljno za Bog zna kakav luksuz kakav si mogu priuštiti glazbene ili filmske zvijezde. 

Za emisiju snimljenu u Izraelu dobio je veliko priznanje. protivno očekivanjima, zaputio se u područje Gaze i Zapadne obale, među Palestince, i druženjem i hranom razbio predrasude o narodu sklonom terorizmu 

Prošli tjedan za epizodu serijala “Parts Unknown” koja se od prije godinu i pol prikazuje na CNN-u, dobio je nagradu Američkog Muslim Public Affairs Councila. Priznanje mu je uručeno za emisiju snimljenu u Izraelu gdje se, protivno očekivanjima, zaputio u područje Gaze i Zapadne obale, među Palestince, i druženjem uz hranu prikazao njihovu svakodnevicu, te razbio predrasude o narodu sklonom terorizmu.  No ovo mu nije bio prvi put da je otputovao na područja gdje se nitko prije njega s američkom putovnicom nije usudio otići. Istraživački duh odveo ga je 2006. godine u Libanon, ali je nakon samo nekoliko dana iznenada počeo 34-dnevni sukob između Hesbollaha i Izraela. Bourdain je s ekipom ostao zatočen u Beirutu usred zračnih napada na grad. Nakon što je bombardiran i tamošnji aerodrom, shvatio je da više nema načina za povratak kući. Nakon višetjedne neizvjesnosti, uspio se ukrcati na američki ratni brod koji je strance evakuirao iz zemlje. U to vrijeme radio je još za Travel Channel i tada mu se serijal zvao “No Reservations”, s kojim je i dosegnuo status ultimativne kuharske zvijezde. 

Bio sam dječak, htio sam avanturu o kojoj sam čitao u stripovima, gledao u filmovima. Htio sam okusiti život u pravom smislu te riječi. I jesam!  

Put do slave nije pomno planirao. Budući da je radio kao kuhar u jednom restoranu, najprije je stekao slavu 2000. godine knjigom “Kuhinja povjerljivo”, a zatim je maštao o pisanju knjige koja se trebala zvati “Kulinarska tura” i u kojoj je htio opisati iskustva kuhara koji putuje svijetom i prenosi čitateljima okuse i recepte.  Njegova glasna razmišljanja čula su dvojica televizijskih producenata i pitala ga bi li to snimio za televiziju. I pristao je. No izbivanja iz kuće razorila su mu prvi brak sa srednjoškolskom ljubavi Nancy Putkoski nakon 20 godina zajedničkog života.

Sljedećih godina proputovao je Aziju i Južnu Ameriku, a budući da je serijal dobio svoje vjerne sljedbenike širom svijeta, suradnja se nastavila pa je krenuo i u Afriku i Europu. Tijekom sedmogodišnjih putovanja pred kamerama je jeo ovčje testise, mravlja jaja, živo kobrino srce, rektum bradavičaste svinje i još mnoge delicije od kojih se neki put ljudima dizala kosa na glavi. A onda je 2012. godine dobio ponudu iz snova - da prijeđe na televizijsku kuću CNN. 

-  Odluka je pala zato je sam shvatio da oni imaju fantastičnu infrastrukturu koja mi može jamčiti siguran boravak na područjima na koja kanim putovati. Kad su nas američki marinci evakuirali iz Libanona, prva osoba koju sam vidio na njihovu brodu bila je dopisnica CNN-a. A područja koja ubuduće namjeravam posjetiti, nisu nimalo sigurna za boravak ekipe s američkom putovnicom - objasnio je Bourdain prije godinu i pol dana. I svoje obećanje je održao. Otputio se tako i u svoju pradomovinu Izrael i otišao među muslimansko stanovništvo da bi promijenio sliku o tamošnjem stanovništvu. Tijekom emisije otkrio je da je podrijetlom Židov, ali je, nakon što su mu uručili nagradu, rekao: 

- Neizmjerno sam zahvalan Palestincima što su me pustili u svoje domove. Htio sam pokazati kako žive obični ljudi, čemu teže i o čemu sanjaju. Ljudi nisu statističke brojke i moja je namjera pomaknuti granice tolerancije i razumijevanja. Njegova spontanost pred kamerama njegovo je najmoćnije oružje, pa je tako prije dvije godine, za posjeta Hrvatskoj, gledajući u kameru poručio gledateljima: 

- Ja sam j... idiot! Nikad prije nisam bio ovdje. Ako nikad niste bili ovdje, vi ste j.... idioti! Bila je to najveća i najvažnija reklama za hrvatski turizam ikad.  No s Hrvatskom se ipak mogao lako poistovjetiti jer je  njegova mlađahna supruga rodom Talijanka. Zbog toga ju je i poveo sa sobom na put kad je snimao emisiju o našim susjedima. Od tamo nosi i jednu od najdražih uspomena: - U Toscani sam sa svojom tv-ekipom otkrio ubojite čari cocktaila Negroni. Nakon cjelovečernjeg ispijanja čašica, moj je kamerman napustio bar noseći na glavi, umjesto kape, posudu za led!

Nitko ne razumije teoriju o američkom snu i plodovima naporna rada bolje od stranca  

Anthony je rođen u New Yorku kamo se doselio njegov djed, podrijetlom iz Francuske, zemlje u kojoj je svake godine ljetovao i čija je gastrokultura obilježila njegov životni put. Godinama je radio kao kuhar, a iz sjene je izašao 2000. knjigom ‘Kuhinja: povjerljivo’ u kojoj je bez dlake na jeziku pisao o sebi i ljubavi prema hrani. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Najveća greška koju mnogi rade kad unose biljke unutra za zimu
SAVJETI ZA BRIGU

Najveća greška koju mnogi rade kad unose biljke unutra za zimu

Sobne biljke treba vratiti unutra kada noćne temperature u vašem području padnu ispod 12 stupnjeva Celzijusa. Prije nego ih unesete obavezno provjerite i isperite štetočine kako ih ne biste unijeli u zatvoreno