Kulinarska emisija 'MasterChef' u Hrvatsku je došla iz Velike Britanije prije 10 godina i instantno postala popularna. Probijala je rekorde gledanosti, a mnoštvo ljudi prijavljivalo se kako bi baš oni osvojili titulu
Gdje su sad i što rade pobjednici 'MasterChefa'? Samo jedan je nastavio kulinarsku karijeru
Nova sezona 'MasterChefa' se zahuktala, a gledatelji s nestrpljenjem čekaju tko će dobiti titulu najboljeg kuhara. U hrvatskoj inačici showa do sad su bila tri pobjednika: Šime Sušić, Nikola Lesar i Iva Pehar.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Šime je bio prvi hrvatski MasterChef, a nakon pobjede izjavio je da se osjeća kao amater pored ostalih kandidata.
- Trenutačno predajem povijest i geografiju u dvije srednje škole. Kuhanje je bilo i ostalo hobi - rekao je Šime nakon pobjede. Kako kaže, da je izabrao kuhanje kao karijeru, mnoga bi mu vrata bila otvorena.
Šime je nagradu od 200 tisuća kuna uložio u operaciju koljena, jer je htio ponovno trčati maratone.
Iako predaje geografiju u školi, kaže da na gotovo svakom satu spomene neku hranu, pa da dio kulinarskog znanja želi prenijeti i na svoje učenike.
Između dvije ljubavi, geografije i kuhanja izabrao je geografiju, jer kako kaže u Hrvatskoj je posao kuhara ima puno više minusa.
Sa svojim gimnazijskim profesorom geografije Damirom Jelenskim napisao je knjigu Alka 75 - kuharica u ravnoteži, s planom prehrane za kvalitetniji život i jači imunitet. Kuharica je napisana za sve one koji žele poboljšati stanje organizma i djelovati preventivno.
Nikola Lesar imao je samo 22 godine kad je osvojio titulu MasterChefa 2012., a nakon pobjede proputovao je Aziju i odlučio ostati na Tajlandu. Tamo je upisao kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok nakon koje se zaposlio se u poznatom tajlandskom restoranu u Bangkoku, The Never Ending Summer.
Tajland mu se učinio puno jednostavnijim mjestom za pokretanje restorana jer nema toliko ograničenja koliko ih ima u Hrvatskoj, pa je otvorio svoj restoran Rustic Eatery&Bar. Tijekom pohađanja akademije upoznao je i sadašnju djevojku koja je završila francusko slastičarstvo i sada je šefica slatke kuhinje u njihovu restoranu.
Do danas je otvorio još jedan restoran, a pandemija ga nije poljuljala:
- Radim sedam dana u tjednu ne zato što moram, već jer želim. Covid je pa se treba staviti u desetu brzinu, ako spavaš, tko će ti dati pare dok sve ovo traje? Radim za sebe pa sam itekako motiviran. Ljudi koji rade i vole raditi, uvijek će naći način da se spase bez obzira koliko situacija bila loša. Ako znaš što radiš i radiš to dobro, ni covid ti ne može ništa - objasnio je i dodao kako povratak u Hrvatsku za njega nije opcija 'jer se u Hrvatskoj se gleda na staž, a ne na kvalitetu i sposobnosti osobe i to je vrlo tužno'
Iva Pehar prva je žena u hrvatskoj s titulom MasterChefa, ali se ipak odlučila za karijeru u dizajnu. iako je radila na mnogim kulinarskim projektima i kuhala u Dubaiju, Dohi i Meksiku za poznate svjetske chefove, Iva danas radi u Beču kao art direktorica.
- Ono što mogu reći, nakon MasterChefa je zaista to iskustvo donijelo jako puno pozitivnih stvari u poslu i u napredovanju jer takve neke stvari te mogu samo ispuniti puno više i intelektualno i kao osobu i jednostavno možete shvatiti da ste samo vi ograničenje u svojim nekim ostvarenjima - rekla je Iva na InMagazin.
- Nekako sam ostala vjerna svojoj prvoj ljubavi, mada mi je kulinarstvo i dalje velika ljubav i nastavila sam proučavati i kuhati te još uvijek odrađujem projekte, raznorazne radionice i svašta, ali prvenstveno se bavim dizajnom, uređenjem interijera, što obožavam - rekla je. Uz svoj posao pokrenula je i paintball biznis, u koji nije uložila od pobjede u showu već od vlastite plaće.
POGLEDAJTE 24 PITANJA S KUHAROM MELKIOROM BAŠIĆEM: