Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Savršeno karamelizirani luk pripremite uz ove smjernice

Savršeno karamelizirani luk  pripremite uz ove smjernice

Svakako vrijedi naučiti kako napraviti karamelizirani luk jer postoji toliko ukusnih načina da ga iskoristite u obrocima, a u osnovi su slatkiši biljnog svijeta

Ako još nikako niste uspjeli dobiti savršeno karamelizirani luk, ove smjernice bi vam mogle pomoći pri tome.

Upotrijebite više luka nego što mislite da vam treba, jer će se u kuhanju smanjiti

Budući da karameliziranom luku treba malo vremena da se skuha najbolje je odjednom pripremiti više. Luk se tijekom postupka kuhanja jako smanjuje - jedan mali luk donijet će otprilike žlicu ili dvije karameliziranog luka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:26

Luk narežite na duge trake debljine 2 mm za najbolje rezultate

Ovo je najbolja debljina za rezanje luka za konačni proizvod koji je nježan, ali ne i poput kaše, rekla je Christine Hazel, nedavna pobjednica u natjecanju Food Network's Chopped. Ako ih režete deblje od toga, trebat će im duže da se karameliziraju i možda će se neravnomjerno kuhati, a ako ih narežete tanje pretvorit će se u kašu, objašnjava ona.

5 najčešćih greški kod pripreme palačinki: Radi njih budu 'loše'
5 najčešćih greški kod pripreme palačinki: Radi njih budu 'loše'

Izrezati luk je lako jer sve što trebate je pratiti linije koje se prirodno pojavljuju na luku. Prvo ogulite luk i odrežite krajeve. Zatim ga prerežite na pola i odrezanu polovicu okrenite prema dolje. Primijetit ćete niz linija koji prolaze preko vrha. Koristite ih kao smjernicu za sjeckanje, a vaše kriške bit će savršene veličine, kaže Nicolas Caicedo, glavni kuhar hotela Williamsburg. 

Posolite luk neposredno prije početka kuhanja

Za razliku od gljiva, koje ne biste trebali soliti dok ne porumene, luk uvijek trebate posoliti prije nego što ga počnete kuhati. Neće se početi karamelizirati dok sva voda u njemu ne ispari, a upotreba soli ubrzat će taj proces, objašnjava Caicedo.

Kuhajte ga u masti na srednje laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena. Provjeravajte otprilike svakih 10 minuta

Luk u početku kuhajte na srednje jakoj vatri i pustite da se tako kuha dok velik dio vlage ne ispari - oko 10 minuta. Ovdje još uvijek ne trebate miješati luk. Zatim, smanjite vatru na srednje nisku, promiješajte luk i provjerite za 10 minuta. Općenito, pokušajte ga miješati što je manje moguće jer će stalni kontakt s izravnom toplinom pomoći u stvaranju savršeno karameliziranog konačnog proizvoda.

Nutricionisti tvrde: Tek je jedan dobar način za kuhati brokulu
Nutricionisti tvrde: Tek je jedan dobar način za kuhati brokulu

Ako primijetite kako nastaju smeđi komadići, malo vode spasit će situaciju.

Znat ćete da je luk gotov kad poprimi tamnosmeđu boju 

Također bi trebao biti proziran i potpuno sladak. Ako je i dalje nekako hrskav neka kuha još malo.

Stavite ga u hladnjak u dobro zatvorenu posudu i iskoristite ga u sljedećih pet do sedam dana. Poslužit će kao savršen dodatak vašim obrocima, piše Self.
 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Nije sve samo genetika: Evo što određuje koliko će penis narasti
JESTE LI SE IKAD PITALI?

Nije sve samo genetika: Evo što određuje koliko će penis narasti

Veličina vaše 'muškosti' jeste stvar genetike, ali i drugi faktori se javljaju kao odlučujući u tom procesu rasta, poput prehrane, hormona i načina života
Veliki tjedni horoskop: Lav će obnoviti bivšu ljubav, a Rak imati napetosti s roditeljima
od 1. do 7. prosinca

Veliki tjedni horoskop: Lav će obnoviti bivšu ljubav, a Rak imati napetosti s roditeljima

Vage će često mijenjati raspoloženja, odluke i mišljenja. I najmanja partnerova nepažnja, sitna grubost, primjedba ili kritika, bit će Vagama povod za svađu