Poznati chef pripremio je salatu od jagoda i kozica te piletinu s pivom, a u kuhinji mu se pridružio hrvatski kolega Tomislav Nikšić. Oduševile su ga zagorske štrukle
Rudolph van Veen u Hrvatskoj oduševio svojom kuhinjom
Nizozemski chef Rudolph van Veen po prvi je put stigao u Hrvatskoj i svoje kulinarsko umijeće pokazao u kulinarskom showu u Oxbo Urban Bar & Grillu u Zagrebu.
Svim okupljenima pripremio je neobičnu i ukusnu salatu s jagodama, rajčicama, kozicama i maslinovim uljem. Pokazao je i kako napraviti piletinu začinjenu pivom. U kuhinji mu se pridružio hrvatski kolega Tomislav Nikšić, a svoje kuharske sposobnosti pokazala je i voditeljica Barbara Kolar.
Iako je prvi put posjetio Lijepu našu, Rudolph je već imao prilike kušati lokalne specijalitete poput zagorskih štrukli.
- Jedna od mojih ljubavi su zasigurno kolači te me po tome ljudi najviše prepoznaju, upravo zahvaljujući emisiji Rudolphova pekarnica na 24Kitchen TV-u, no istovremeno veliki sam ljubitelj slanih jela. Uvijek me veseli doći u novu zemlju te istražiti okuse i mirise tradicionalnih jela, stoga moram priznati kako su me zagorski štrukli koje sam probao uistinu oborili s nogu. Najviše od svega veselim se velikom kulinarskom događanju u City Centeru one West u kojem ću probati recepte kandidata koji su se prijavili kako bi me impresionirali - istaknuo je slavni chef.
Salata od kozica i jagoda
Potrebna oprema: 1 mali nož, 1 kuharski nož, 1 velika zdjela, 1 daska za rezanje
Sastojci i potrebne količine za 10 osoba: 1 crveni luk, 50 ml octa od maline, 1 žlica francuskog senfa, 1 žlica meda, 200 ml Zvijezda ekstra djevičanskog maslinovog ulja, mlinci za papar i sol, 500 g velikih ili malih rajčica, 500 g svježih jagoda, 500 g očišćenih kozica, 1 svežanj bosiljka, dovoljna količina listova zelene salate, svježi kruh
Priprema: Dressing
- Prvo pripremiti dressing za salatu
- Sitno nasjeckati luk
- Pomiješati ocat od malina, senf, med, luk, sol i papar
- Dodati Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje te sve pomiješati
- Narezati rajčice na male komade, ukloniti peteljke od jagoda i razrezati ih na polovice
- Narezati kozice po dužini na dva dijela
- Pomiješati rajčice i kozice s dressingom
Salata
- Narezati bosiljak
- Oprati listove salate i raspoloviti ih
- Pomiješati bosiljak, listove salate i dressing
- Staviti zdjelu u hladnjak i servirati sa svježom toplom šnitom kruha
Pivska piletina
Potrebna oprema: 1 daska za rezanje, pećnica zagrijana na 180 Celzijevih stupnjeva, 1 vatrostalna posuda, 2 kuharska noža, kuhinjski konac
Sastojci: 1 pile, 1 žlica kajenskih začina, sol i papar, 1 limenka piva, 500 g krumpira, 200 g gljiva, 1 zelena paprika, 4 zrele rajčice, 1 luk, Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje, 1 limun
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- Začiniti piletinu s kajenskim začinima
- Otvoriti limenku piva i otpiti trećinu
- Napuniti piletinu s limenkom piva
- Položiti pile na krumpir i povrće
- Peći između 50 do 60 minuta