Recept nalik ovom je pronađen na klinastim pločicama - za jelo koje se zove Tuh'uza, a radi se o nekoj vrsti drevnog sumerskog gulaša. Recept je star otprilike 3750 godina
Recept za najstariji gulaš na svijetu, star skoro 4000 godina
Ovaj drevni sumerski recept pronašao je korisnik Reddita koji je jednog dana slušao podcast 'Pad civilizacije' u kojem se pričalo o Sumeranima. Voditelj podcasta spomenuo je recept star 3750 godina, a korisnik ga je prepisao i odlučio podijeliti s drugima na Redditu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Tuhu's recept
Sastojci:
Sastojci: pola kile mesa od ovčje noge (ovčetina starija od godinu dana) - na kockice narezane, ½ šalice otopljene ovčje masti, 1 mali luk - nasjeckani, ½ žličice soli, pola kile cikle - oguljena i narezane na kockice, 1 šalica rukole - nasjeckane, ½ šalice svježeg korijandera - nasjeckanog, 1 šalica perzijske ljutike - nasjeckane, 1 žličica sjemenki kima, 1 šalica piva (mješavina kiselog piva i njemačkog Weißbiera), ½ šalice vode, ½ šalice poriluka - nasjeckanog, 2 režnja češnjaka - oguljena i zdrobljena.
Za serviranje: ½ šalice svježeg korijandera - sitno sjeckanog, ½ šalice kurrat poriluka (ili mladog poriluka) - sitno nasjeckanog, 2 žličice sjemenki korijandera - grubo zdrobljene
Priprema:
Zagrijte ovčju mast u loncu dovoljno širokom da se meso narezano na kockice raširi u jednom sloju. Pržite na jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Dodajte luk i kuhajte dok ne postane gotovo proziran. Dodajte sol, repu, rukolu, svježi korijander, perzijsku ljutiku i kim.
Kada voda ispari, ulijte pivo, a zatim dodajte vodu. Lagano promiješajte, a zatim prokuhajte. Smanjite vatru i dodajte poriluk i češnjak. Pustite da se krčka oko sat vremena dok se umak ne zgusne.
Napravite pastu od poriluka i svježeg korijandera. Gulaš stavite u zdjele i pospite sjemenkama korijandera i porilukom te svježom pastom. Jelo se može poslužiti uz bulgur na pari, kuhani slanutak i kruh.