Masnoće stvaraju veliku konfuziju u našem organizmu pa bi ih trebalo unositi umjereno, osobito one zasićene. Ne želite li zaspati na poslu, jedite laganiju hranu
Pospani ste i umorni? Previše jedete onoga što ne bi trebali...
Visoko zasićene masnoće izazivaju “jet lag”, odnosno desinkronizaciju u organizmu koja nastaje uslijed promjena vremenske zone, otkrili su istraživači sa Sveučilišta u Texasu. Neželjene masnoće koje jedemo, u organizmu zapravo izazivaju isti poremećaj kao i kada se mijenjaju vremenske zone što usporava metabolizam, objašnjavaju.
Cirkadijarni ritam postoji i u svakoj stanici te regulira vrijeme za obavljanje važnih staničnih procesa, pa je zato “filanje” masnim i prženim namirnicama podloga ne samo za debljanje uslijed usporavanja tih procesa, nego i za razne tjelesne upale koje mogu voditi kroničnim oboljenjima poput dijabetesa.
Još jedna studija pokazala je da previše masne i pržene hrane može dovesti do pospanosti tijekom dana i problema sa spavanjem noću. Stručnjaci sa Sveučilišta u Adelaidu otkrili su da su muškarci koji su jeli veće količinu masne hrane danju bili pospani, čak 47 posto njih izjavilo je da su noću spavali loše, a oko 54 posto njih iskusilo je blagu do umjerenu nesanicu.
Zbog lošeg sna umorniji su dolazili na posao, pa su opet posezali za energijom iz hrane. I tako su ušli u začarani krug. Kako su budnost i koncentracija od velike važnosti za sve zaposlene, trebalo bi što zdravije i laganije jesti kako bi se bolje naspavali i bili odmorniji na poslu.