Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Oni su otac i sin koji su probali meso svih životinja na planeti

Oni su otac i sin koji su probali meso svih životinja na planeti

Otac i sin bili su poznati znanstvenici, ali povijest ih je uglavnom zaboravila. Iako njihovo istraživanje djeluje ne osobito značajno, svakako je zanimljivo da su probali miševe, uholaže, nosoroge...

Godina je bila 1813.i u to vrijeme je na Oxfordu predavao doista ekstravagantan čovjek. Zvao se William Buckland i njegova strast prema geologiji i paleontologiji bila je jednaka samo njegovoj strasti prema ukusnoj hrani.

Koliko god on bio ekstravagantna ličnost, hrana u njegovo želucu bila je još čudnija. William je redovito održavao bogate večere i gostima je nudio ježeve, pečene nojeve, odreske krokodila, a čak je nudio i kuhane štence. Njegov sin Francis imao je slično viđenje svijeta. Njima dvojici Noina arka predstavljala je jelovnik.

Kako piše portal Atlas Obscura, nikad nije potpuno razjašnjeno zašto se William odlučio na tako nevjerojatnu dijetu. Pretpostavlja se da je bilo riječi o kombinaciji slave i obične znatiželje. Nije zabilježen neki specifičan događaj koji bi obilježio prekretnicu u njegovoj prehrani, ali čini se da je odlučio postati slavan po svojoj prehrani. 

William Buckland

Razvio je poseban apetit prema miševima na tostu, a često je volio pojesti i krtice. Bilo je to njegovo krunsko postignuće dok nije odlučio jesti i muhe zujare. U kući je držao kosti i fosile, ali i žive životinje. Držao je ptice, mačke, pse, barem jednog ponija i držao je hijenu kao kućnog ljubimca. U dvorištu je često djeci dopuštao jahanje na velikoj kornjači.

Proizvodnja hrane iz oceana bi mogla znatno porasti do 2050.
Proizvodnja hrane iz oceana bi mogla znatno porasti do 2050.

Jednom prilikom je bio u posjeti talijanskoj katedri i lokalni svećenik mu je rekao da pod čudesno krvari. Buckland je bez previše razmišljanja liznuo spomenuti "krvavi" pod i zaključio da je riječ o šišmišjem urinu. Možda i najšokantnija situacija dogodila se kada je Williamov prijatelj, Lord Harcourt, pokazao mu stotinjak godina staro navodno srce francuskog kralja Louisa XIV. Buckland je, čim mu je srce dospjelo mu u šake, ubacio ga u usta i progutao.

Bez obzira na njegovo ponašanje, ostao je zapamćen kao poznati i priznati znanstvenik. Bio je jedan od pionira geologije i paleontologije, otkrio je jedan od najstarijih ljudskih fosila, ali nisu svi bili očarani njegovim šarmom. Slavni Charles Darwin rekao je za Bucklanda da je vulgaran čovjek kojeg je više zanimalo postati slavan nego dobar znanstvenik.

Williamov sin, Francis Trevelyan Buckland, bio je uvjereni zoofagist, i on je volio pojesti sve što je mogao. I on je bio popularan zbog šarma i svog ekscentričnog jedenja. Kad je imao samo dvije godine, pojeo je komad svijeće. Kao i njegov otac i on je volio znanost. Studirao je kako bi postao kirurg, ali više su ga zanimale životinje i pisanje putopisa.

William Buckland

Toliko je volio životinje držati u kući da je postao slavan po smradu koji se širio iz kuće, a tamo je držao šakala, žabe, zmije, vjeverice i hrčke. Najzloglasniji njegov suputnik bio je medvjedić po imenu Tig. Vodio ga je na zabave, učio ga je trikove, a kad bi ga pustio na miru, medvjedić je lutao ulicama i tražio slatkiše. Francis je ponekad izvlačio zmije iz kaputa kako bi podigao raspoloženje na istim zabavama gdje je i medvjedića vodio.

Za više okusa i nutrijenata: Kad se dodaje koji začin u kuhanju
Za više okusa i nutrijenata: Kad se dodaje koji začin u kuhanju

Tijekom života posjedovao je i nekoliko majmuna, a jednoga je čak pretvorio u stolni ubrus nakon smrti. Gostima je često posluživao uholaže, zmije i pite od mesa nosoroga. Jednom je čuo i da je pantera nedavno uginula u obližnjem zoološkom vrtu pa je tražio da mu pošalju nekoliko komada mesa. Može se činiti da je Francis samo pokušavao steći slavu neobičnim jelima, ali njegovi obroci imali su i znanstvenu svrhu. Bio je svjestan da je sve teže hraniti britansko stanovništvo i pokušavao je otkriti alternativne izvore hrane. Nije uspio otkrivanju novih izvora hrane, ali njegov aktivizam možda je spasio ribu u britanskim vodama.

Stotinama godina kasnije, popularni znanstvenici izgubljeni su u povijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Najveća greška koju mnogi rade kad unose biljke unutra za zimu
SAVJETI ZA BRIGU

Najveća greška koju mnogi rade kad unose biljke unutra za zimu

Sobne biljke treba vratiti unutra kada noćne temperature u vašem području padnu ispod 12 stupnjeva Celzijusa. Prije nego ih unesete obavezno provjerite i isperite štetočine kako ih ne biste unijeli u zatvoreno