Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Od onečišćenja dušikom do recikliranja baterija, mladi znanstvenici pomažu društvu

Od onečišćenja dušikom do recikliranja baterija, mladi znanstvenici pomažu društvu

Rješavanje društvenih izazova bilo je ključno za ambiciozne mlade znanstvenike na ovogodišnjim natjecanjima EUCYS i TalentOn. Saznajte čime se bave mlade znanstvene snage

VIDEO

Za Piotra Olbryśa, 19-godišnjaka iz Poljske, slušni aparat njegovog brata motivirao ga je da istraži kako litij-ionske baterije učiniti ekološki prihvatljivijima. 

Njegov mu je rad donio jednu od četiri prve nagrade, od kojih je svaka u vrijednosti od 7.000 eura, na natjecanju EU-a za mlade znanstvenike (EUCYS) 2024. godine.  

„Moj brat ima slušni aparat”, rekao je. „Stoga stalno mijenja i baca baterije. To me potaklo da počnem razmišljati o otpadu koji se na taj način stvara.” Litij-ionske baterije nalaze se u gotovo svim elektronskim uređajima.

Olbryś je bio jedan od 143 mlada znanstvenika iz 37 zemalja, svi u dobi između 14 i 20 godina, koji su se okupili od 9. do 14. rujna u Katowicama u Poljskoj kako bi predstavili svoja istraživanja.

Većina ih je bila tamo jer su pobijedili na sličnim natjecanjima u svojim matičnim zemljama. EUCYS 2024 financirala je Europska komisija, koja ga je suorganizirala sa Sveučilištem u Šleskoj u Katowicama i Poljskim fondom za djecu.

Napredna proizvodnja uzima maha u Europi uz 3D tisak
Napredna proizvodnja uzima maha u Europi uz 3D tisak

Na kraju su četiri prve nagrade dodijeljene natjecateljima iz Austrije, Bugarske, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

Bolji način za ugađanje instrumenata 

Mladi znanstvenici predstavili su svoje projekte na štandovima pred posjetiteljima i sucima. Njihova su se istraživanja usredotočila na nevjerojatno raznolik raspon područja.

Paula Morata González, 18-godišnjakinja iz Španjolske, želi poboljšati ugađanje glazbenih instrumenata.

„Sviram čembalo i studiram na konzervatoriju”, rekla je. „Tijekom nastave ugađanja bilo mi je mnogo intuitivnije pronaći predivne note gledajući njihove matematičke proporcije.”

Na kraju je izgradila model koji bi mogao pomoći u ugađanju instrumenata. „Moj je učitelj isprva mislio da sam luda”, rekla je uz smijeh. „Ali obožavam kombinirati znanost i umjetnost.” 

Istraživanje mozga nudi nove uvide u Parkinsonovu bolest
Istraživanje mozga nudi nove uvide u Parkinsonovu bolest

González ove godine kreće s paralelnim studijem glazbenih i biomedicinskih znanosti na sveučilištu, gdje se nada da će nastaviti ovaj interdisciplinarni put.

Umjetna inteligencija

Natjecatelje je na štandovima intervjuirao tim sudaca, uglavnom znanstvenika, koji su redovito bili impresionirani. 

„Kvaliteta projekata bila je vrlo impresivna ove godine”, rekao je Milan Macek, predsjednik žirija. „Čini se da je trend povećana upotreba umjetne inteligencije.”

Macek je bio sudac na sedam prethodnih izdanja EUCYS-a. Profesor je genetike na Karlovom sveučilištu u Pragu, ali u Katowicama je bio pod velikim pritiskom da odabere pobjednike.

„Ovdje nema dovoljno nagrada za sve talente, stoga je bilo potrebno donijeti teške odluke.”

Paralelno s EUCYS-om, u Katowicama je održano još jedno natjecanje, u stilu hackathona. Tijekom natjecanja EU TalentOn 2024. godine, 108 sudionika u dobi između 21 i 35 godina razvilo je znanstvene projekte za rješavanje društvenih izazova kao što su klimatske promjene i upravljanje vodama.

Rješenja zasnovana na čistoj energiji nude novi poticaj malim otočnim državama u Europi
Rješenja zasnovana na čistoj energiji nude novi poticaj malim otočnim državama u Europi

Glavnu nagradu osvojio je projekt Breath for Life (Dah za život) tima mladih istraživača iz Nizozemske, Portugala, Španjolske i Italije, koji su radili na prevenciji raka. Osvojili su nagradu od 12.000 €.

Kamera velike brzine ili šahovska ploča?

Većina natjecatelja EUCYS-a također je svoje projekte usmjerila na društvene izazove. Rad još jedne pobjednice, 17-godišnje Aleksandre Petkove iz Bugarske, mogao bi, primjerice, pomoći u dizajniranju učinkovitijih brodova. 

„To nam može pomoći u izgradnji brodova koji troše manje goriva, smanjujući emisije”, rekla je. U svom je istraživačkom projektu upotrijebila izvore poput bespilotnih letjelica i satelitskih snimaka kako bi proučavala brazde brodova i učinila ih učinkovitijima, kombinirajući fiziku s vrlo praktičnim ciljem.

Petkova potječe iz obitelji znanstvenika, što je utjecalo na njezino sudjelovanje u znanstvenim natjecanjima poput EUCYS-a. 

„Ne sjećam se da je postojalo razdoblje kad se nisam bavila znanosti”, rekla je. „Već sam se kao malo dijete igrala s magnetima i ogledalima, pokušavajući shvatiti principe na kojima rade.”

Još uvijek je oduševljena priznanjima koja je dobila za svoj rad. „Ne znam što ću učiniti s novcem. Možda ću kupiti novu šahovsku ploču”, rekla je uz smijeh. 

„S druge strane, voljela bih kameru velike brzine za eksperimente. Nekoliko tisuća okvira po sekundi puno bi značilo.”

Organske baterije

Olbryś iz Poljske istražio je organske katode u baterijama, koje je lakše reciklirati od današnjih katoda, ali nemaju gustoću energije manje zelenih verzija. Zato je istraživao nove kombinacije materijala i pronašao opcije koje kombiniraju najbolje od oba svijeta.

„Nemam pristup superračunalu, stoga sam računao na kućnom računalu”, rekao je. „Ponekad bi za jedan izračun bila potrebna dva do tri dana. Zvuk ventilatora za hlađenje uzrokovao mi je puno snova o helikopterima”, našalio se.

Olbryś kreće sa studijem na sveučilištu u Varšavi za dva tjedna te se nada da će nastaviti svoje istraživanje. „Volim projekte u kojima znanost može promijeniti svijet.”

Jednostavno pokušaj

Lamia Music, 15-godišnja Austrijanka koja je proučavala nove vrste solarnih ćelija, bila je vesela nakon što je dobila prvu nagradu, uz nagradu Londonskog međunarodnog znanstvenog foruma za mlade. 

„Skoro se nisam prijavila na nacionalno natjecanje”, rekla je. „Otišla sam tamo iz zabave, da upoznam zanimljive ljude. Sada odjednom imam ovu nagradu”, rekla je uz smijeh. „Izgleda da ponekad jednostavno moraš pokušati.”

Njezin se projekt bavio novim vrstama solarnih ćelija, središnjoj komponenti solarnih ploča. „Sve je počelo kad sam učila o fotosintezi u srednjoj školi”, prisjetila se. „Htjela sam saznati više i jednostavno sam nastavila istraživati.”

Za Music, međutim, nagrada nije bila najvažnija stvar u natjecanju. 

„Ono što volim kod znanosti jest to što možeš naučiti nove stvari i upoznati nove ljude”, rekla je. „To sam i ovdje učinila. Bila sam fascinirana samo šetnjom okolo i učenjem o poljima o kojima nisam znala ništa.”

Žive stanice ispisane u 3D-u otvaraju put životinjskim proizvodima bez okrutnosti
Žive stanice ispisane u 3D-u otvaraju put životinjskim proizvodima bez okrutnosti

Mlada Austrijanka strastveno voli znanost. „Ponekad se probudim usred noći s idejama”, rekla je.

Za sada želi nastaviti svoje istraživanje, djelomično pod pokroviteljstvom lokalnog sveučilišta.

Onečišćenje dušikom

Nisu svi pobjednici na EUCYS-u bili iz Europe. Nikhil Vemuri (17) iz Sjedinjenih Američkih Država osvojio je četvrtu prvu nagradu.
Živim u Sjevernoj Karolini, području s puno farmi. Danas na poljima upotrebljavaju previše gnojiva, što uzrokuje ekološke probleme, poput onečišćenja dušikom. Htio sam pomoći.”

Osmislio je softverski alat koji bi na temelju satelitskih snimaka mogao predvidjeti gdje će vjerojatno doći do prekomjernog ili nedovoljnog gnojenja. 

Na primjer, ako je polje nagnuto prema dolje, gnojivo će se vjerojatno nakupiti na dnu. Vemurijev alat omogućuje poljoprivrednicima učinkovitije i štedljivije korištenje gnojiva, smanjujući onečišćenje.

„Poljoprivrednici se doista muče s ovim. Htio sam učiniti nešto opipljivo za svijet.”

Osim što je dobio pohvale za svoj projekt, Vemuri je ponovio riječi drugih sudionika. Naravno, lijepo je primiti nagradu. Ali EUCYS je poseban upravo zbog poznanstava koja se tamo sklapaju.

Novo otkriće pomaže ženama s visokim rizikom od raka dojke da izbjegnu operaciju
Novo otkriće pomaže ženama s visokim rizikom od raka dojke da izbjegnu operaciju

„Ovdje sam razgovarao s autorima vrlo zanimljivih projekata”, rekao je. „Ali bitnije od toga, stekao sam sjajne prijatelje. Zbog toga je događanje kao što je ovo toliko sjajno.”

Autor: Tom Cassauwers

Ovaj je članak izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a.

Više informacija:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način
OPET SU POSVUDA

Mnogi su primijetili najezdu smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način

Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej