Obavijesti

News

Komentari 57

Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere

Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere

Pet pacijenata hospitaliziranih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zarazilo se legionelom. Troje ih je umrlo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
PLENKOVIĆ O LEGIONELI


Na KBC-u Zagreb gdje se pojavilo nekoliko slučajeva  legionela poduzet će se sve mjere kontrole i zaštite, a onima koji se zaraze bit će pružena potrebna skrb, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković.

Vezano za slučaj šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro koji su se zarazili bakterijom legionelom od travnja dosad, a od čijih su posljedica umrla tri pacijenta, Plenković je rekao da je od ministra zdravstva Vilija Beroša čuo da se radilo o imunokompromitiranim pacijentima.

"Koliko sam čuo, bila je riječ o imunološki kompromitiranim pacijentima i da će se u bolnici poduzeti sve potrebne mjere, a onima koji se zaraze bit će pružena potrebna skrb”, izjavio je predsjednik Vlade i HDZ-a  Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ u povodu svečanog obilježavanja 35. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice.

"U bolnici će se poduzeti sve mjere i kontrole zaštite, a svim novooboljelim dat će se adekvatna terapija. Žao nam je da se to dogodilo", dodao je.

'LEGIONELE IMA SVUDA'

​Legioneli odgovara temperature od 20 do 40 stupnjeva pa je moguće da je ima svugdje i u drugim bolnicama. Mi smo imali prvi slučaj u travnju i odmah smo o tome obavijestili epidemiologe. Nažalost kod šestero pacijenata se razvila legionela, a troje je umrlo. Uzrok smrti tek treba vidjeti. To su sve bili teški pacijenti, kod nas su došli u jako teškom stanju - rekao je u utorak za Dnevnik.hr Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Na pitanje zašto javnost o tome nije znala ranije, Ćorušić je rekao:

- Mi smo odmah obavijestili epidemiološke službe i s njima smo cijelo vrijeme bili u kontaktu  provodili smo njihov program. Ministra Beroša nismo trebali obavijestiti nego HZJZ. Drugi pacijenti ne moraju biti zabrinuti, zadnja dva tjedna nismo imali niti jedan slučaj infekcije. Za pacijente neće biti nikakvih ograničenja. Nove filtere smo naručili, a i stari su sada negativni. Bolnica radi punom parom.

Rekao je i kako on razumije ljude i reakcije.

Nismo htjeli dizati paniku da se ljudi ne prestraše. Legionele ima u svim bolnicama, istina ne u toj mjeri. Mi smo bili pošteni pa smo obavijestili ljude. Danas sam razgovarao s ministrom Berošem. Nemamo problema s time da on dođe u bolnicu, dobit će na uvid svu dokumentaciju - rekao je Ćorušić. 

- Nema razloga za zabrinutost. Poduzeli smo sve dostupne mjere prevencije - rekli su. 

- Prije nekog vremena smo otkrili zarazu legionelom. Imam dobru i brzu dijagnostiku i brzo smo reagirali. Obavijestili smo epidemiološke službe. Ne mogu govoriti u ime ordinarijusa o tome jesu li pacijenti obaviješteni o zarazi. Nema razloga za zabrinutost. Učinili smo sve što je nama u ovom trenutku dostupno - kažu. 

Bakterija je nađena u tragovima u vodi, rekli su. 

Kažu da su preminuli bili teški bolesnici.

- Ja nažalost isto nisam niti ordinarijus tih pacijenata niti sam ih ja dijagnosticirala. Znam da je šest zaraženih od početka travnja. Troje je preminulih. Radi se o ljudima s leukemijama, cirozom jetre, transplantiranim organom - kažu. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

PRATITE UŽIVO

Konferencija KBC-a Zagreb

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, navode u KBC-u Zagreb u kojemu su najavili konferenciju za medije na tu temu u 17 sati.

Komentari 57