Ponekad se osjećate kao da vrtite tri ista ručka i više nemate ideje što skuhati za sutra? Svako malo osvježite svoj meni novim obrocima koji ne traže mnogo sastojaka ili kompliciranih koraka. Donosimo tri prijedloga
Što skuhati sutra za ručak? Evo 3 prijedloga bez puno sastojaka
Powered by Podravka
Nakon početka školske godine mnoge se mame, ali i tate, pitaju što pripremiti sutra za ručak. Treba biti nutritivno vrijedno, lako za podgrijavanje i po mogućnosti brzo za pripremu, bez namirnica do kojih se teško dolazi. Vođeni motom brzo, ukusno i prirodno, donosimo vam nekoliko recepata koji će vam riješiti probleme. U nastavku pročitajte naše prijedloge ručkova koji će se svidjeti cijeloj vašoj obitelji.
Mesna štruca s rižom može se jesti i hladna
Sastojci:
- 1 kg mljevene svinjetine
- 1 žlica Vegete Natur
- 1 žličica bijelog papra
- 2 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- 200 g suhe šunke ili vratine
- 3-4 žlice ulja
Priprema:
Za pripremu mesne štruce s rižom za šest ljudi bit će vam potrebno 80 minuta. Za početak pomiješajte mljeveno meso sa žlicom Vegete Natur, paprom, razmućenim jajima, krušnim mrvicama, peršinom, mljevenom suhom šunkom ili vratinom. Dobivenu smjesu stavite u prozirnu foliju i pomoću nje oblikujte štrucu.
Mesnu štrucu stavite na uljem namazan lim i maknite prozirnu foliju. Pecite je u pećnici zagrijanoj na 200°C. Nakon 15 minuta snizite temperaturu na 180°C i pecite još pola sata. Izvadite iz papira, premažite uljem i pecite još 15 minuta da dobijete lijepu svjetlosmeđu boju. Pečenu mesnu štrucu izvadite iz lima, malo ohladite pa je narežite na odreske.
Poslužite je toplu s kuhanom rižom, ali bit će ukusna i u hladnoj varijanti. Uz rižu, za prilog možete koristiti pečeno povrće ili svježu salatu i cherry rajčice.
Crveno varivo ugrijat će vas u jesenskim danima
Sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 poriluk (100 g)
- 80 g mrkve
- ½ žličice nasjeckanog ružmarina
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 sjeckana rajčica (390 g)
- 1 crveni grah (800 g)
- 8 cherry rajčica (poprženih)
- 4 kriške pancete
- 1 žlica Vegete Natur
Priprema:
Za ovaj recept trebat će vam oko pola sata i dobit ćete obrok za četiri osobe. Počnite sjeckanjem poriluka te ribanjem mrkve. Zagrijte ulje i na njega stavite poriluk, mrkvu i ružmarin. Pirjajte na laganoj vatri i povremeno miješajte dok povrće ne omekša. Tada dodajte koncentrat rajčice i kuhajte smjesu još jednu minutu, nakon čega umiješajte i sjeckanu rajčicu. Sve podlijte s malo vode.
Zagrijte do vrenja i kuhajte 10 minuta. Dodajte ostatak vode, oko 800 ml, crveni grah i žlicu Vegete Natur. Kuhajte još 5 minuta i nakon toga lagano ohladite smjesu. Iz zdjele uzmite dvije šalice juhe te ih u električnoj sjeckalici izmiksajte pa vratite u zdjelu i sve dobro izmiješajte. Po potrebi možete i posoliti i popapriti.
Za kraj narežite pancetu na štapiće ili kockice i popržite do rumene boje. Popečenu pancetu i popržene rajčice iskoristite za ukrašavanje variva.​
Popečci od poriluka, mrkve i krumpira ili možda nečeg drugog?
Sastojci:
- 350 g poriluka
- 450 g mrkve
- 300 g krumpira
- prstohvat soli
- 1 žlica Vegete Natur
- 100 g brašna
- 100 g krušnih mrvica
- ulje za prženje
Priprema:
Recept je namijenjen za četiri osobe i za njegovu pripremu trebat ćete izdvojiti oko 40 minuta. Očistite i operite poriluk, a zatim ga narežite na kolutiće i stavite u posudu za kuhanje. Također operite i ogulite mrkvu i krumpir te ih narežite na kockice i dodajte u posudu s porilukom. Sve to zalijte vodom u koju ste dodali prstohvat soli. Kad zakipi, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte još otprilike 15 minuta. Nemojte zaboraviti dodati i žlicu Vegete Natur.
Kuhano povrće dobro ocijedite pa umiješajte brašno i 50 grama krušnih mrvica. Sve dobro izmiješajte i od smjese oblikujte popečke. Pripremljene popečke uvaljajte u ostatak krušnih mrvica i pržite ih u zagrijanom ulju dok ne poprime zlatnožutu boju.
Gotove popečke možete poslužiti uz kuhanu rižu i sezonsku salatu. S ovim receptom možete se igrati i stvarati vlastite kombinacije povrća, pa tako sljedeći put mrkvu zamijenite bundevom a poriluk keljom.
Dobar tek!