Sve su vode bile u PET ambalaži, zbog čega su im mjehurići vrlo brzo ‘nestajali’. Žiri je ocjenjivao količinu mjehurića, okus, miješanje sa vinom te opći dojam
Najukusniji gemišt: Ocijenili smo 11 gaziranih voda s vinom
Radenska je najbolja voda za gemišt po izboru šestorice ljubitelja “mješanca” vina i gazirane vode koji su se okupili u podrumu međimurske obitelji Štampar. Štampari imaju vino Pol i pol, koje je namijenjeno baš gemištima. Ocjenjivanje je bilo slijepo. Vode su bile zamotane u aluminijsku foliju. Ocjenjivači su bili, abecednim redom:
- Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala vina i kulinarstva Vino.com,
- Darko Glavač, poduzetnik te ljubitelj hrane i vina,
- Ivan Goričanec, dizajner koji je smislio ime vina Pol i pol,
- Ivo Kozarčanin, sommelier i vinski kritičar 24sata,
- David Štampar, vinar i domaćin ocjenjivanja
- te Darko Turek, poduzetnik te ljubitelj hrane i vina.
Većina je zamjerila to što su mineralne vode iz PET ambalaže znajući da im mjehurići brže hlape, no izbor voda koje se pune u staklene boce je manji. Ocjenjivali smo u Međimurju jer je ta regija poznata po laganim, blago aromatičnim i ugodno kiselkastim vinima, kakva trebaju za gemišt. Vino Pol i pol je mješavina pušipela, graševine, rajnskog rizlinga i sauvignona.
Muziranje: od franc. mouse, odnosno mousser, što znači - pjeniti se
Radenska: Slaže se s vinom
Članovi žirija slažu kako je ova gazirana voda za "gemišt za svaku priliku". Nekima odgovaraju fini i nježni mjehurići koji se osjete u vinu dok drugi napominju kako se odlično slaže uz - salate. Ocjena: 3,7
Kalnička: Slabi mjehurići, no ne nestaju
"Pristaje uz roštilj", mišljenja je jedan od ocjenjivača dok drugi napominje kako joj nedostaje "plina", odnosno mjehurića. Slažu se kako se radi o vodi koja je idealna za gemište koji se piju uz "jaču" hranu. Ocjena: 3,5
Jamnica: Gemišt za finu paštetu
Trećeplasirana voda svidjela se većini te su zaključili kako sadrži dobru razinu mjehurića. "Mjehurići su izraženi, osjete se kako "grme" u gemištu", zaključio je jedan od članova žirija. Ocjena: 3
Kiseljak: Previše razvodnjava vino
"Voda se previše "ispraznila", nije za gemišt" kaže jedan od članova žirija, a drugi se slažu. Prevladava mišljenje kako vinu daje određenu gorkost, te kako se radi o vodi koja nije idealna za miješanje s vinom. Ocjena: 2,3
Sorgente di Fleons: Samo pojačava kiselost
Članovi žirija se slažu kako daje malo kiselosti no ne sadrži dovoljno mjehurića kako bi se oni dovoljno osjetili. "Muzira samo nekoliko trenutaka nakon gutljaja", zaključuje jedan od ocjenjivača. Ocjena: 2,3
Cetina: Ima malo iskre no trebalo bi više
"Nemam što reći, ni dobro, ni loše", ocjenjuje jedan od članova žirija, dok drugi zaključuje kako zbog preslabih mjehurića ova voda nije za gemišt. Ocjena: 2,2
Sveti Rok: Muziranje brzo prestaje
Žiri se slaže kako ova kombinacije nema svježine, odnosno kako je gemišt u ovom slučaju - prazan. "Prvi gutljaj je pitak, ali odmah potom muziranje nestaje", objašnjava jedan od članova žirija. Ocjena: 2,2
Studenac: Tup okus, nema mjehurića
"Okus je u redu, ali mjehurići su u sekundi isparili", primjećuje jedan član, a drugi se slažu kako se radi o vodi kojoj je problem količina mjehurića i njihovo brzo nestajanje. Ocjena: 2
Saskia Leissling: Nije kisela voda kakvu mi znamo
Žiri je mišljenja kako se u slučaju ove vode više radi o sodi nego mineralnoj vodi. "Mjehurići su mali, ali ima ih puno i osjete se u ustima", zaključuju ocjenjivači. Ocjena: 2
Saguaro: Ne daje ništa vinu
Jedna od voda koje su dobile najslabije ocjene u slijepom testiranju je i voda Saguaro. Članovi žirija joj zamjeraju metalan okus te činjenicu da ne osvježava kako bi mineralna voda trebala. "Ovo je bevanda, a ne gemišt" zaključuju. Ocjena: 1,8
San Pellegrino: Lijepo izgleda no okus nije dobar
"Ne valja za gemišt. Mjehurići presitni i ne utječu na okus", ističu članovi žirija i zaključuju: "Ovo piće nema ni jednu željenu osobinu gemišta". Ocjena: 1,5
* Test ‘naslijepo’: U ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. Također nisu službeni stav redakcije nego osobni dojam svakoga kušača pojedinačno.