Apelirala bi i na naše trgovačke lance, da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera, kada ne uzimamo u obzir PDV, a možemo i s PDV-om, u Hrvatskoj u njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija, rekla je
Ministrica Vučković traži veću cijenu šećera u Hrvatskoj
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka užeg kabineta Vlade odgovorila je na pitanje novinara kako u Hrvatskoj zadržati proizvodnju šećera, nakon što su se u kratko vrijeme zatvorila dvije tvornice, a ostala je samo još jedna.
- Danas imamo oko 11.000 hektara površina pod šećerom repom. U starim državama članicama za rad jedne šećerane prosječno je osigurano oko 18.000 hektara, a u novim državama članicama 12.000. Nastojat ćemo te površine povećati jer nam ove ne jamče opstojnost - kazala je te dodala kako bez trogodišnjeg programa Vlade bi imalo oko 2.000 hektara manje površine pod šećernom repom, piše RTL.
Uvjerena je da šećerana u Županji može opstati.
- Uvjerena sam da ćemo zadržati preostale proizvođače, a pokušat ćemo još nešto više površina osigurati - rekla je te dodala da će rast produktivnosti i potpore donijeti rezultate.
Apel trgovačkim lancima
Apelirala je i na trgovačke lance da nemaju niže cijene šećera u Hrvatskoj nego su one u inozemstvu.
- Apelirala bi i na naše trgovačke lance, čiju autonomiju poslovnih odluka poštujem, kao što poštujem i slobodu kretanja roba, da nastoje izbjeći situacije u kojoj je cijena šećera, kada ne uzimamo u obzir PDV, a možemo i s PDV-om, u Hrvatskoj u njihovim trgovinama 30 do 40 posto jeftinija nego u istim trgovinama u inozemstvu - kazala je Vučković.
Tvrdi da je problem nastao jer je hiperprodukcija šećera u svijetu.
- U EU se nakon 2017. godine doista događa koncentracija i hiperprodukcija šećera. Najviše u dvjema najvećima zemljama proizvođačima šećera i doista je istina da se puno šećerana ugasilo - rekla je te dodala da je cijena po toni jedno vrijeme uspijevala biti više od 400 eura, a referentna cijena za održivost je oko 405 eura.
Niska cijena na svjetskom tržištu
- Nažalost, već dulje vrijeme je oko 350 eura i to je dodatan problem hrvatskoj industriji šećera - rekla je i dodala da pokušavaju osigurati potpore proizvođačima i nastojati motivirati EK za druge mjere.
- Prije sedam godina je cijena šećera bila više od 700 eura, smatra se da se ispod 405 teško održati, a sada je već duže vremena između 340 i 350. To je jedan od najvećih problema - zaključila je Vučković.