I DULJE Ako čaj čuvamo na suhom, uz što manji doticaj sa zrakom, možemo ga piti i nakon isteka roka trajanja. Zanimljivo, u čaju od šumskog voća najviše je šipka, hibiskusa ili jabuke
U čaju od šumskog voća ima najviše šipka, hibiskusa ili jabuke
Čaj ili kineski čajevac je biljka koja, kao što ime kaže, potjeće iz Kine te se koristi za pripremu vrućeg napitka – čaja. Smatra se kako je njegova priprema otkrivena oko 2700. godine prije Krista. U prvom opisu spremanja ovog napitka spominje se zeleni čaj, od kojeg se i danas pripravlja “pravi” čaj.
Crni čaj dolazi iz iste biljke kao zeleni čaj, a razlikuju se po tome što je crni čaj fermentiran te procesom fermentacije dobiva karakterističnu boju i okus. Crni čaj sadrži i veće količine kofeina. Smatra se kako blagotvorno utječe na zdravlje srca, štiti od moždanog udara i dijabetesa. Isto tako, bogat je antioksidansima za koje se smatra da mogu djelovati preventivno kod nekih vrsta raka.
Čajevi koje smo ovoga puta analizirali su biljni čajevi te se razlikuju od ovih koje spominjemo jer ne sadrže čajevac, nego drugo sušeno bilje ili voće. Ako sadrže više različitih vrsta bilja ili voća, zovemo ih mješavinama.
Naturavita - Najviše je šipka i hibiskusa, no ne znamo im točnu količinu. Dodana je aroma šumskog voća i 0,1 posto sušenog šumskog voća, no nisu naveli točno kojeg
Franck - Hibiskus i jabuka su na prvome mjestu na popisu sastojaka (prvi su najzastupljeniji), no ne znamo količinu. Dodan je i šipak, ali ne piše koliko ga ima. Arome su crnog ribiza, maline, kupine i divlje jagode
Messmer - Najviše je hibiskusa i šipka. Aroma je šumskog voća, a dodane su još bazgine bobice, kupine, jagode, borovnice i maline. Količina ne piše, no na kraju su popisa sastojaka, pa se može zaključiti da ih nema puno
Većina čajeva koje smo analizirali na prvome mjestu na popisu sastojaka sadrži hibiskus, biljku koja se povezuje s blagotvornim djelovanjem na krvni tlak, probavni sustav, imunitet, a smatra se kako ima i protuupalno djelovanje. Osim hibiskusa, naši čajevi sadrže sušene plodove jabuke i šipka. Šipak je bogat antioksidansima koji, među ostalim, štite imunitet te čuvaju zdravlje srca.
Konzum/Herbarium - Najviše je ploda jabuke, a slijede cvjetovi hibiskusa. Šipka je 25 posto. Dodana je aroma šumskog voća i borovnice, a ima i po 0,5 posto plodova crnog ribiza i maline
Podravka - Najviše je cvijeta hibiskusa i ploda jabuke, no količina nije navedena. Aromu daje aroma kupine te jagode, a dodane su manje količine plodova šipka, bazge, jagode, crnog ribiza i borovnice
Kako bi im okus bio privlačniji aromatizirani su šumskim voćem. To znači da u nekim od čajeva možemo pronaći samo aromu šumskog voća, dok u nekima ima i arome i manje količina sušenog voća. Šumsko voće raste slobodno u prirodi te u njega, medu ostalim, ubrajamo borovnice, kupine, maline, crni, crveni ribiz, jagode...
Ahmad Tea - Hibiskusa je najviše, 43 posto. Tu su još jabuka te slatki listići kupine kojih ima 12 posto. Nedefinirane prirodne arome je 7,3 posto, a šipka dva posto. Borovnica, kupina i malina je po 0,1 posto
Agristar - Najviše je cvijeta hibiskusa i ploda jabuke te čine 70 posto mješavine. Šipka je 10 posto, a dodana je aroma šumskog voća. Po jedan posto je ploda borovnice i crnog ribiza
Šumsko voće bogato je vitaminina, mineralima te biljnim pigmentima koji djeluju antioksidativno. Borovnica, primjerice, potječe iz Sjeverne Amerike, a karakterističnu boju daju antocijanini, antioksidativni pigmenti. Osim ovih, borovnica je bogata vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, kalcijem i željezom. Smatra se kako je iznimno dobra za zdravlje probavnog sustava.
U našim čajevima šumskog voća nema puno. Ako se pak radi tek o aromi, blagotovorne učinke ne možemo očekivati. Budući da se radi o infuzijama, sadržaj je pakiran u filter vrečicu pri čemu se aktivne tvari “izvlače” iz biljne mješavine vrućom vodom. Filter vrećice koje su zapakirane u dodatnu vrećicu ili foliju dulje će sačuvati aromu zbog manjeg doticaja s kisikom iz zraka.