Umočite piškote u pripremljenu mješavinu ruma, limunova soka i šećera. Posložite dio po dnu posude pa premažite polovicom pripremljene kreme. Nastavite sa slojem natopljenih piškota i završite kremom
Tiramisu s kremom od limuna brzo je gotov, a topi se u ustima
Broj osoba: 6
Priprema: 35 minuta
Sastojci:
2 limuna, 4 žlice bijelog ruma, 100 g šećera u prahu, 250 g piškota, 250 g mascarponea, 5 žlica kreme od limuna (curd), 2 velika jajeta, 150 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Naribajte koricu oba limuna pa iscijedite sok. Pomiješajte sok limuna s rumom i 50 g šećera. Ostavite sa strane. Dublju četvrtastu posudu (oko 25 x 25 cm) obložite papirom za pečenje. Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Izmiksajte i slatko vrhnje.
Potom mikserom izradite mascarpone, preostali šećer, kremu od limuna (curd), dva žumanjka i koricu limuna. U smjesu s mascarponeom najprije umiješajte tučeno vrhnje, a potom i bjelanjke. Poslužite se drvenom žlicom ii špatulom.
Umočite piškote u pripremljenu mješavinu ruma, limunova soka i šećera. Posložite dio po dnu posude pa premažite polovicom pripremljene kreme.
Nastavite sa slojem natopljenih piškota i završite kremom. Zagladite kremu nožem, prekrijte folijom i stavite u hladnjak na barem četiri sata.
Evo kako napraviti kremu od limuna (curd):
Sastojci: 2 žumanjka, 2 jaja, 200 g šećera, prstohvat soli, limunova korica, 180 ml limunova soka, 150 g maslaca
Priprema:
Žumanjke, jaja, šećer i prstohvat soli stavite u lonac te dobro izmiješajte pjenjačom. Sastojcima umiješajte koricu i sok limuna, a naposljetku dodajte maslac. Smjesu zagrijte na laganoj do umjerenoj vatri neprestano miješajući.
Uz miješanje, lagano kuhajte dok se maslac ne rastopi, a smjesa ne ugusti – od 5 do 10 minuta. Dok je još vruća, kremu procijedite u zdjelu kroz gustu cjediljku.
Miješanjem i pritiskanjem kreme kroz cjedilo žlicom potpomognite proces cijeđenja. Kremu izravno pokrijte prianjajućom plastičnom folijom kako se tijekom hlađenja na vrhu ne bi formirala 'kožica'.
Krema će biti spremna za uporabu nakon četiri sata hlađenja u hladnjaku, a ako je ne planirate odmah potrošiti, preselite je u steriliziranu staklenku, prenosi miss7gastro.