Obvezan sastojak burrita, debele palačinke, su piletina ili junetina, riža, topivi sir te kukuruz, crveni grah i zelena salata. Uza sve to najbolje pristaju umaci
Svi zakoni meksičke kuhinje za najslasnije domaće tortille
Od tortilla se brzo i lako pripremaju slasna jela, bilo da ih pripremate sami ili ih kupite, kaže Irmak Erol (21), vlasnica restorana Pani u Zagrebu. Njezina se obitelj doselila prije osam godina iz Turske u Zagreb, a prije osam mjeseci otvorili su restoran jer nigdje u Zagrebu nisu mogli naći dovoljno dobre tortille.
- Tortille samo napunite, zarolajte u burrito (debelu palačinku) i poslužite. Za to vam treba minuta.
Nadjenuti ih možete prema želji mesom i omiljenim povrćem - govori Irmak. Obvezan sastojak burrita su piletina ili junetina, riža, topivi sir te kukuruz, crveni grah i zelena salata. Ispržite li ga u dubokom ulju, dobit ćete chimichangu, a ispečete li ih u pećnici - enchiladu. Uza sve to najbolje pristaju umaci - šalša ili guacamole (s avokadom). Ti se meksički umaci poslužuju i uz grickalice kao što su nachosi. Piletina pripremljena u vrhnju ili šalši najčešći je nadjev meksičkih tortilla. Želite li malo zaljutiti cijelu stvar, u burrito dodajte kajenskih ili jalapeno papričica. Junetina je također omiljena, osobito u kombinaciji s grahom, no chilli con carne nužno ne mora biti ljut.
- Važno je da se mljevena junetina preprži na tavi bez ulja jer sadrži svoju prirodnu masnoću, a na kraju joj se doda čili - objašnjava nam Irmak te dodaje da u Pani služe i quesadilla tortille; s nadjevom od piletine i rastopljenog sira koji se stavlja između dviju tortilla i onda reže na trokute. Njih je najbolje puniti piletinom i vrhnjem s mješavinom mljevene paprike, papra, kima, gorušice, kajenskog papra, sušenog timijana i origana. I salate od piletine ili tunjevine mogu poslužiti kao slasan nadjev za tortilje - i dobili ste hladne tortille ili wrap.
Osim mesa, dodajte i kukuruz te nasjeckanu rajčicu te sve začinite domaćim umakom od meda i senfa, curryja ili majoneze s češnjakom. U salatu dodajte i nekoliko kapi limunova soka te maslinova ulja koje će pružiti sočnost. Pripremate li sami tortille, možete se odlučiti i za zdraviju varijantu te ih zamijesiti s integralnim brašnom.
Pileći wrap
Sastojci: 85 g tortilla, 135 g kuhane piletine, 30 g kuhanoga kukuruza, 40 g kuhanoga crvenoga graha iz konzerve, 40 g zelene salate narezane na trakice, rajčica, 3 žlice maslinova ulja, 3 žlice limunova soka; Umak od meda i senfa: 2 žlice majoneze, žlica senfa, žlica dijon senfa, žlica meda, pola žlice rižina octa
Priprema: Narežite piletinu na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Kad se ohladi, pomiješajte s kukuruzom, salatom, grahom i rajčicom koju ste nasjeckali na sitne kockice, maslinovim uljem i limunovim sokom. Zamiješajte umak od svih sastojaka pa prelijte preko salate. Neka se ohladi u hladnjaku. Zagrijte tortille u mikrovalnoj pa nadjenite pripremljenom salatom.
Domaće tortille
U 200 g brašna dodajte šest g praška za pecivo, pola žličice soli i šećera. Sve dobro izmiješajte pa smjesi dodajte 40 g maslaca. Umijesite pa dolijte 125 ml tople vode. Glatko tijesto ostavite do dva sata pokriveno krpom. Podijelite ga na deset kuglica pa svaku na pobrašnjenoj površini razvaljajte u okrugli oblik. Zagrijte teflonsku tavu i pecite svaku tortillu oko pola minute sa svake strane.
5 zakona meksičke kuhinje
- Umak guacamole neizostavni dio tortilla sastoji se od avokada, limunova soka i maslinova ulja.
- Šalša: Svježe rajčice, kvalitetno maslinovo ulje i češnjak iskoristite za meksički crveni umak.
- Kukuruzne tortille: Jedu se na jugu Meksika, a možete ih sami zamijesiti od kukuruznog brašna.
- Grah: Zastupljen je mnogo u meksičkoj kuhinji (ima ga 20-ak vrsta). Kombinira se s mljevenim mesom i pikantnim začinima.
- Začini: Iako tortillama posebnu draž daju ljute papričice (čili), možete koristiti i blaže papričice.