Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Starinski recepti: Savjeti za dočekivanje gostiju i slavlje...

Starinski recepti: Savjeti za dočekivanje gostiju i  slavlje...

Gradska plinara Zagreb 1937. godine izdala je malu knjižicu "Domaćinski kalendar" u kojoj je objavila praktične savjete za svaku ženu i domaćicu, niz recepata i kućanskih trikova

Uputstva iz knjižice "Domaćinski kalendar" Gradske Plinare su trebala biti poput šalabahtera svakoj domaćici. U ovoj maloj knjižici mogu se pronaći od praktični savjeti za održavanje doma, trikova kojima bi si žene olakšale svakodnevne poslove, ali i mnoštvo recepata i uputa kako pripremiti razna jela i slastice.

Autorica poglavlja "Domaćica i njezini gosti" Blažica Tolweth-Neralić je iscrpno opisala sve detalje vezane za pripremu i održavanje raznih kućnih proslava. 

Prvenstveno autorica napominje da svaka domaćica osjeća veliko zadovoljstvo kad svojim gostima može pripremiti par ugodno provedenih sati, a još veće zadovoljstvo kad ih uz to može počastiti finim jelima. No, nije dovoljno samo pripremiti dobra jela, nego društvo treba i zabaviti, gdje treba doći izražaja njezino veselje, živahnost i duhovitost.

Uz jela i ugođaj, jako važno je znati i lijepo postaviti stol, kako se ne bi dogodilo da tijekom zabave on postane mjesto gužve i nervoze. Stol ne smije biti zakrčen suvišnim priborom za jelo. Ukusno složena jela i malo cvijeća dobro utječe na emotivno raspoloženje gostiju.

Prije uređenja stola i pripreme jela treba se razmisliti o samom prostoru i mogućnostima ugošćavanja. Autor Branko Bon je napravio upute za održavanje prostora za život, u kojem je naglasio da čovjek više od polovice svojeg života provodi u svom najužem krugu - svojem domu - i razumljivo je da će uložiti puno truda da uredi svoj dom, u kojem poslije napornog rada nalazi odmor i ublažuje dnevne brige zadovoljstvom, koje mu pružaju njegovi ukućani. 

U to doba većina ljudi je imala masivni namještaj, često tamnih boja i velikih dimenzija. Velik broj ljudi je svoje domove natrpavalo nepotrebnim namještajem te su na taj način gubili puno životnog prostora. Zbog toga cijeli prostor izgledao je tamno, zagušeno i nekako teško, piše autor. 

U to vrijeme ljudi su sve češće živjeli u sve manjim prostorima, u kojima je rijetko tko imao odvojene prostorije za spavaću i dnevnu sobu, a još rjeđe odvojenu radnu sobu. Stoga namještaj kojim se stan trebao opremiti da bude ugodan je trebao biti lijep, manjih dimenzija i funkcionalan.

Za dnevni boravak bitno je imati lijepi kauč koji tijekom dana može koristiti kao mjesto relaksacije, a tijekom noći kao krevet. Zatim manji stol pored kauča i dva mekana naslonjača, koji ne samo da su udobni i praktični, već i ugodni oku. Starinski veliki ormar za odjeću je pametno zamijeniti kombiniranim ormarom koji se sastoji od dijela za odjela, zatim staklenog dijela za ukrasne predmete i dvije police za knjige. 

Kad je već prostor uređen na način da ima dovoljno prostora primiti goste, uz sami stol za kojim će se održavati druženje, posao svake domaćice je da se svi osjećaju ugodno i da im ništa ne nedostaje. Lijepi stol i primjerena ponuda hrane će proći nezapaženo ako domaćica nije u mogućnosti pronaći barem jednu zajedničku temu kojom će potaknuti druženje gostiju.

Prije dolaska samih gostiju, domaćica treba urediti i pospremiti stan, obrisati prašinu te dekorirati prostor u kojem će gosti boraviti. Treba dobro razmisliti o ponudi jela, slastica i pića koja će se servirati gostima.

Recepti jela i slastice za sve prilike

Svakodnevna jela i slastice

Puding od riže s kosanim mesom

Sastojci: 20 dkg riže, 6 dkg maslaca, 3 žutanjka, 2 dkg parmezana, 3 bjelanjka, mast i brašno za oblik, 1/2 kg vrganja, 1/2 kg kosanog mesa, 1 dkg parmezana za posipat

Priprema: Očišćenu rižu mekano kuhamo u slanoj vodi. Istovremeno miješamo maslac, žutanjke i parmezan, dodamo ohlađenu kuhanu rižu i snijeg od bjelanjka. Tu smjesu stavimo u namazani i posipani brašnom pleh u obliku pudinga i kuhamo na pari pola sata. Kad se istrese iz pleha posipa se ribanim parmezanom, a u sredinu pudinga stavi se kosano meso, vrganji i slično. 

Đuveđ

Sastojci: 1/2 kg graška, 1/2 kg mrkve, 1/2 kg na ploške izrezanog krumpira, 1/2 kg sočne svinjetine, sol, 0,25l vrhnja i jedno jaje

Priprema: U posudu redom slažemo mrkvu, grašak, krumpir (sve mokro od ispiranja) i mljevenu svinjetinu. Redove uvijek malo posolimo. Sve preliti s kiselim vrhnjem u kojem je istučen jedan žutanjak. Kuha se i servira u istoj zdjeli.

Popodnevni čaj

Popodnevni čaj je omiljeno druženje za mnoge ljude (koju zlobnici vole zvati "trač partijom"). Za ovo druženje svaka domaćica mora pripremiti sitne kolačiće, koji zaslađuju inače "gorki" trač.

Tortice od makrona

Sastojci: 25 dkg brašna, 15 dkg maslaca, 7 1/2 dkg šećera, 1 žutanjak, nešto ruma i korica limuna, marmelada

Priprema: Iz brašna  i svih dodataka treba umiješati tijesto, koje mora stajati 1 sat. Poslije tijesto izvaljamo, izrežemo raznim oblicima, Na to masleno tijesto stavi se malo marmelade, a na marmeladu umiješana makaronska smjesa. Za ukras se mogu preko staviti tanke prugice maslenog tijesta i namazati žutanjkom.

Priprema makaronske smjese: 3 bjelanjka, 25 dkg šećera, 25 dkg ribanih badema, 1 1/1 žlica ribane žemlje. Čvrsto istucite bjelanjak, a ostalo se lagano umiješa u smjesu sa žlicom. Vrijeme pečenja je 30 - 35 minuta.

Ploške od ruma

Vrijeme pečenja: 20 minuta.

Sastojci: 2 žutanjka, 12 1/2 dkg šećera, 12 1/2 dkg maslaca, 25 dkg brašna, 1 paket vanilin šećera, 2 žlice ruma

Priprema: Od svih dodataka umijesimo tijesto, koje mora dobro počinuti. Na jedan namazani protvan štrcaju se tada 8 cm dugačke ploške i peku dok ne dobiju svjetlo žutu boju. poslije pečenja umačemo krajeve ploški u čokoladu, koja je rastopljena u vrućoj vodi.

Gosti domaćina

Domaćin također voli pozvati svoje prijatelje, jer je ugodno s njima boraviti unutar svoja četiri zida. Tu se naravno "nikad ne trača"! Gospoda ne vole slatkiše, njima se priredi nešto slano i pikantno, da se kasnije može dobro zaliti.

Slani bademi

Sastojci: 25 dkg badema, sol, ulje

Priprema: Bademi se ogule i preliju uljem toliko da su bademi u njemu potopljeni. Ostaviti nekoliko sati da stoje. Poslije se stave na protvan, naglo se poprže u pećnici, posole i posluže vrući.

Dječji rođendan

Svaki rođendan djeteta se treba veselo proslaviti. Treba mnogo cvijeća, igračaka i slatkih kolača.

Kolač od ananasa

Sastojci: 35 dkg brašna, 20 dkg maslaca, 20 dkg šećera, 4 jaja, 3/4 paketa Oetkerovog praška, osmina litre mlijeka i 6 dkg kandiranog ananasa

Preljev od šećera: 30 dkg šećera u prahu miješamo s 4-5 žlica kipuće vode, dok ne postane gusto.

Priprema: Sitno kosani bademi prže se malo na protvanu u plinskoj pećnici. Miješamo pjenasto maslac, šećer i žutanjke, tada dodamo s praškom izmiješano brašno, mlijeko i na sitne kockice izrezani ananas. Na kraju dođe snijeg i sve punimo u namazani i posipani protvan u kojem pečemo kolač. Kad je kolač pečen prelijemo ga s preljevom od šećera i posipamo prženim bademima. Vrijeme pečenja: 1 sat.

Flameri od krupice

Sastojci: 1 litra mlijeka, 2 žlice šećera, 5 dkg oguljenih badema, korica od limuna

Priprema: U mlijeko stavljamo šećer, oguljene i dugo izrezane bademe, fino kosanu koricu od limuna, pa kada mlijeko zakipi, ukuhamo 12 dkg krupice. Protvan se polije vodom i pošećeri pa se pola smjese ulije u njega. u drugu polovicu smjese se doda fino izribana čokolada i stavi na prvi dio smjese. Sve ostavimo da se dobro ohladi, istrese iz protvana i servira s malinovim sokom ili kompotom od trešanja. 

Intimna večera

Kada domaćica očekuje samo nekoliko gostiju na večeri, baš u tom najužem krugu voli pokazati neke naočite specijalitete.

Salata od povrća s umakom od kiselog vrhnja

Sastojci: 1 šalica kiselog vrhnja, 3 žlice brašna, 1 tučeno jaje, 1 šalica octa, 3 žličice maslaca

Priprema: U rastopljeni maslac stavimo ocat, sol, papar, šećer i senf i sve zakuhamo. Brašno se miješa glatko u vrhnje, dodamo jaje i ulijevamo u vruću octenu smjesu. Tu smjesu miješamo u pari dok se umak ne zgusne i polijemo ju po različitom kuhanom povrću (grašku, šparogama, cvjetači, grahu, mrkvi i slično).

Nadjeveni kelj

Sastojci: srednja glavica kelja, 1/2 kg teletine, slanina, sol, luk, mast, papar

Priprema: Osrednju glavicu kelja sa lijepim listovima kuhamo u slanoj vodi, dok postane skroz mekana. izvadi se iz vode, ocijedi, pa se listovi oprezno odvajaju jedan od drugoga. ovako "rascvjetana" glavica puni se sljedećim nadjevom:

1/2 kg izrezane teletine pirja se na masti i luku. Kad je mekana na dasci se iskosi i stavi u jednu posudu, pomiješa s malo soli, papra i malo kosane suhe slanine. Počinje se puniti iz sredine keljeve glavice, u svaki list stavi se žlica nadjeva i pritisne na donji list. Tako se puni dok ne napunimo cijelu glavicu.

Glavicu stavimo u vatrostalnu posudu, posipamo s ploškama suhe slanine, prelijemo s vrhnjem i stavimo u pećnicu. Stavlja se u hladnu pećnicu te 5 minuta grije na visokoj temperaturi, potom se temperatura smanji i peče se još 10 minuta. Ukrasimo prema ukusu.

Za ljetne svečanosti

Najbolje je pripremiti hladna jela, koja osvježavaju, poput hladnih buffeta, gdje se svatko sam poslužuje, a ne smije se zaboraviti ni na piće.

Sirova plata

Sastojci (npr.): mrkva, cikla, cvjetača, rotkvica

Priprema: Za ovakvu platu povrće po izboru se nariba ili fino nareže, začini poput salate ili se prelije majonezom ili nekim drugim pikantnim umakom. Lijepo posložite na tanjure i servirajte.

Za obiteljske svečanosti

Sastojci: 3/4 kg rostbeefa, 5 kg masti, 5 dkg slanine, 1 dcl vina, sol, papar, senf, 2 dkg brašna, 1 dcl vrhnja

Priprema: Rostbeef ostavimo u cijelom komadu, odstranimo kosti i žile i nabodemo na rezance rezanom slaninom. Solimo i paprimo, stavimo na vruću mast i pokriveno pirjamo uz polagano dolijevanje vode i vina, dok ne bude mekano.

Kada je malo prepečen namaže se senfom, a kada je posve mekan, doda se na mast malo brašna, dolije vodom i vrhnjem. Prokuhanim umakom prelijemo meso, koje smo izrezali na tanke šnite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo
Dnevni horoskop za srijedu 11. prosinca: Lav bi mogao osvojiti novac, Ribe će šarmirati nekoga
ISKORISTITE DAN!

Dnevni horoskop za srijedu 11. prosinca: Lav bi mogao osvojiti novac, Ribe će šarmirati nekoga

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 11. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje