Ako ste ljubitelj ljetne Pavlove, definitivno ćete u njoj uživati i ako spremite jesensku verziju. Sve što vam treba je poneko sezonsko voće, chai čaj i volja za izradom ovog deserta
Pavlova sa šljivama, smokvama i marelicama jesenski je desert koji će vas oboriti s nogu
Obično se ovaj desert sastoji od hrskave kore izvana i mekane teksture iznutra - a prelivena je voćem i šlagom. Iako je Pavlova ljetna poslastica, tim iz Wild by Tart napravio je jesenski recept koji ćete zasigurno zavoljeti.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve tajne soje
Pokretanje videa...
Njihov recept uključuje šljive, smokve, suhe marelice i kupine, a sadrži chai kremu (s kardamomom, muškatnim oraščićem, cimetom, klinčićima i đumbirom), kao i lješnjake - pa tako ovaj desert ima zimski obrat.
Dobar način da dobijete mekanu unutrašnjost je da isključite pećnicu i ostavite Pavlovu da se hladi nekoliko sati, prije nego sastavite preljev.
Sastojci:
- Voće: šljive (prepolovljene i bez koštica), smokve (prepolovljene), suhe marelice (prepolovljene) i kupine
- 1 štapić vanilije
- 1 štapić cimeta
- 1 anis
- 1 čaša bijelog vina
- 1 žlica smeđeg šećera
- Sok od pola limuna
- 6 bjelanjaka
- 300 g šećera u prahu
- 100 g lješnjaka, tostiranih i nasjeckanih
- 600 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica chai čaja (možete ga kupiti u drogerijama)
- Pistacije, za ukrašavanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva. Ulijte vino i šećer u malu tavu i pustite da kuha, prerežite štapić vanilije na pola, ostružite sjemenke i dodajte u vino zajedno sa štapićem i limunovim sokom i pirjajte još nekoliko minuta. Stavite voće u keramičku ili vatrostalnu posudu, prelijte vinom i stavite peći oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
2. Ugrijte pećnicu na 120°C stupnjeva. Bjelanjke stavite u zdjelu i umutite dok ne dobijete mekaniji snijeg, a zatim vrlo polako dodajte šećer - žlicu po žlicu dok se sve ne sjedini. Trebali bi dobiti gust, sjajni snijeg.
3. U to dodajte lješnjake i pažljivo ih umiješajte. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i žlicom stavljajte smjesu na lim i oblikujte po želji.
4. Stavite u pećnicu i pecite oko 40 minuta. Kora bi izvana trebala biti hrskava, a u sredini mekana.
5. Chai čaj izvadite iz vrećice i sameljite u fini prah. Stavite vrhnje za šlag u zdjelu i miksajte dok se ne počne zgušnjavati te dodajte chai prah, probajte kremu i po potrebi dodajte još. Umutite do srednje guste smjese - nemojte previše miksati.
6. Na kraju, stavite kore na tanjur za posluživanje, žlicom stavite kremu pa na to stavite voće i završite s posipom od nasjeckanih pistacija, piše Metro.