Kuhinjski ručnici i krpe za brisanje potencijalni su izvori zaraze, jer se njima na čisto suđe šire bakterije koje kasnije unosimo jelom, a među njima je i E. coli
Na 90 posto kuhinjskih krpa su bakterije, na četvrtini i E. coli
Brisanje čistog suđa kuhinjskim krpama najčešće je nehigijenski, a i potencijalno opasno za zdravlje, pokazala je studija američkog Sveučilišta Arizona. Prema njoj, na preko 90 posto krpa i ručnika u kuhinji nalaze se bakterije, koje se prenose na suđe i kasnije lako unose u organizam jelom, piše Daily Mail.
Najčešće se radi o enterobakterijama, no u preko 25 posto slučajeva krpe sadrže i potencijalno opasnu E. coli. Krpe se koriste na čistom suđu, brisanju radnih površina i ruku, pa može doći do unakrsne kontaminacije, zaključili su istraživači. Takve bakterije najčešće uzrokuju blaže zdravstvene probleme, poput probavnih tegoba.
- Najbolji način za izbjegavanje zaraze je svakodnevno mijenjanje krpa, uz obavezno pranje na visokim temperaturama koje će uništiti bakterije. Kako vlažni uvjeti doprinose razmnožavanju bakterija, važno je ostaviti krpe i ručnike da se dobro osuše - smatra voditeljica studije, dr. Kelly Reynolds.