Iako možda ne bi nikad pomislili spojiti meso i borovnice, u ovoj kombinaciji su jednostavno neodoljivi. Ovo fino jelo otkriz će vam sasvim nove okuse u kojima ćete uživati
Mesne okruglice s umakom od borovnica - raj za vaše nepce
Sastojci:
- 3 kriške kruha
- 500 g mljevenog pilećeg mesa
- 2 jaja
- 3 žlice naribanog sira
- češanj češnjaka
- 2 žlice peršina
- sol, papar
- brašno
- 6 žlica ulja
- 500 g krumpira
- dl kiselog vrhnja
- 30 g maslaca
Umak: 150 g brusnica, 150 borovnica, 1 i 1⁄2 dl narančinog soka, dl vode, 80 g šećera, prstohvat cimeta i muškatnog oraščića
Priprema:
Korak 1: Izmiksajte brusnice i borovnice. U zdjelu iscijedite sok naranče, dolijte vodu i umiješajte šećer, te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi. Dodajte cimet, muškatni oraščić i usitnjeno voće, te kuhajte oko 15 minuta. Ohladite u hladnjaku.
Korak 2: Stavite kuhati na kocke narezani krumpir u posoljenu vodu. Kruh natopite vodom i iscijedite. U posudu stavite meso, razmućena jaja, naribani sir, zdrobljeni češnjak, sjeckani peršin i kruh. Posolite, popaprite i dobro pomiješajte. Ruke navlažite vodom i oblikujte okruglice. Uvaljajte svaku u brašno i posložite na tanjur.
Korak 3: U tavi na ulju pržite okruglice. Nakon 15 minuta pečenja, okruglice izvadite na papirnati ubrus i ocijedite. Ocijedite krumpir, pasirajte ga s vrhnjem i maslacem pa poslužite s okruglicama i umakom.
Savjet: Koristite li svježe pileće meso u komadu, narežite ga na kocke i usitnite blenderom. Okruglice možete raditi i od ostataka kuhanog mesa iz juhe, a tada ih pržite 5 minuta. Umjesto pečenja, okruglice možete kuhati u voćnom umaku.