Svježe meso brzo se kvari, čuvajte ga u hladnjaku od dva do tri dana, a zamrznuto meso divljači smije ostati u zamrzivaču od tri do šest mjeseci
Mariniranje ukroti snažne mirise i okuse divljeg mesa
Visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, malo masti i kolesterola te osobit okus najvažniji su argumenti za pripremu jela od divljači za koje ne treba biti vrhunski kuhar. Budući da sezona lova traje cijele godine, u supermarketima se mogu nabaviti samo zaleđeni komadi mesa, a svježe se savjetuje potražiti u fazanerijama i kod lovaca s dozvolom. Ni pripravljanje marinada koje se upotrebljavaju da bi meso divljači omekšalo ili da bi se “ukrotili” aromatični okusi ovoga mesa nisu nimalo zahtjevna disciplina. Marinada se priprema zajedničkim kuhanjem različitog povrća i začina, potom hlađenjem te dodavanjem octa ili vina. U tako pripremljenu marinadu stavlja se meso divljači te se u njoj namače tri ili četiri dana - ponekad i manje ako je meso već obrađeno.
FAZAN U LISNATOM TIJESTU
SASTOJCI: 4 komada fazanovih prsa (odležanih više dana na suhom i zračenom mjestu), 20 ml ulja, 250 g lisnatog tijesta, velika žlica gorušice, žlica kiselog vrhnja, jaje, vlasac
PRIPREMA: Fazanova prsa posolite i paprite te ih prepržite na ulju da poprime smeđu boju. Ostavite ih da se ohlade. U zdjeli pomiješajte gorušicu, kiselo vrhnje, žumanjak te nasjeckani vlasac i sjeckano peršinovo lišće. Fazanovo meso natrljajte ovom mješavinom. Tijesto razvaljajte u pravokutnik, narežite na četiri dijela pa u svaki umotajte po jedan komad fazanovih prsa. Premažite tučenim bjelanjkom i punjeno tijesto pecite u pećnici oko 30 minuta na 180C.
FILE OD ZECA SA ŠPAROGAMA
SASTOJCI: 4 filea od zeca, 30 g maslaca, svežanj šparoga,
češnja bijelog luka, 3 luka kozjaka (ljutike), mrkva, 100 ml bistre juhe od povrća, 100 ml bijelog vina, sol, papar
PRIPREMA: Luk kozjak, bijeli luk i mrkvu ogulite, očistite i sitno nasjeckajte. Divlje šparoge operite i natrgajte. Meso posolite i paprite. Meso prepržite u posudi na maslacu da poprimi smeđu boju. Dodajte luk kozjak, bijeli luk i mrkvu pa pirjajte sastojke oko 5 minuta. Dodajte juhu i vino. Posolite i popaprite prema ukusu, dodajte nasjeckano peršinovo lišće i sjeckani vlasac te šparoge. Lagano pirjajte u poklopljenoj posudi oko 10 minuta.