Što se tiče pripreme, tjestenina se skuha al dente, a sa strane u zdjelici se zamiješa žumanjak, Pecorino sir i papar. Zatim se Guanciale poprži u tavi da dobije boju i postane hrskav
ANKETA Kako vi kod kuće radite carbonaru? Talijanski chef otkrio nam je originalni recept
Na društvenim mrežama se potegla se rasprava o tome kako se pravilno radi tjestenina carbonara. Neki kažu kako u nju stavljaju vrhnje za kuhanje, drugi ju rade samo sa sirom i pancetom, a treći pak tvrde da u nju uopće ne idu jaja.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Zato smo upitali talijanskog chefa Pasquala Longobardija i njegovu ženu Anu iz Papavero Pizza & Food Laba da nam otkriju originalni recept za carbonaru te koje sastojke možete koristiti ako baš nemate autentične.
Ispunite anketu: Koje vi sastojke stavljate u carbonaru?
- Tradicionalno u carbonaru idu dva žumanjka po osobi, papar, Pecorino sir (30-40 grama) i Guanciale (oko 50-60 grama), ne treba pretjerivati - rekao nam je Pasqual i dodao kako od tjestenine uvijek idu špageti ili rigatoni.
Što se tiče pripreme, tjestenina se skuha al dente, a sa strane u zdjelici se zamiješa žumanjak, Pecorino sir i papar. Zatim se Guanciale poprži u tavi da dobije boju i postane hrskav. Nakon toga se podlije škrobnom vodom u kojom se kuhala tjestenina, dodaju se i špagete i promiješa se, objasnio je.
Sve se zatim makne s vatre i u špagete se dodaje smjesa od jaja, sira i papra. To se dobro promiješa u vrućoj tavi, ali bez vatre dok smjesa ne postane kremasta. I carbonara je gotova.
- Ja mislim da Hrvati oko svega malo rade dramu, nije previše bitno kakvo je meso, odnosno radi li se o panceti ili pravom Guancialeu. Mi u Hrvatskoj imamo jako finu pancetu i slavonsku slaninu - dodala je Ana i rekla kako nije za to da se u carbonaru stavlja vrhnje za kuhanje, ali Guanciale može biti zamijenjen s bilo kojom slaninom ili pancetom, dok se Pecorino sir sada već lako može nabaviti u svim trgovinama.
Također, jako je bitno i biranje formata paste. Naime, u carbonaru tradicionalno idu isključivo špageti ili rigatoni.
- Talijani su striktni što se toga tiče i bitnija im je pasta nego meso. U carbonaru nikada ne ide svježa tjestenina već samo suha durum, to je jako bitno - rekli su Ana i Pasqual.
POGLEDAJTE KULINARSKI SERIJAL 'LEĐA O LEĐA':