Njezina najveća strast su deserti no u svoja omiljena uskrsna jela uvrstila je i punjena jaja. Pogledajte što za Uskrs najradije sprema autorica bloga Bite my cake
5 najdražih uskrsnih recepata blogerice Tamare Novaković
Tamara Novaković mlada je i pasionirana kuharica u potpunosti posvećena izradi senzacionalnih kolača, slastica i torti. Piše blog Bite my cake, a možete je pronaći i na Facebooku. Za ovaj Uskrs podijelila je s nama recepte svojih najdražih jela i odgovorila na par blic-pitanja.
Na Uskrs najviše miriši...
Kuhana šunka, mladi luk, svježe ribani hren, mamin domaći kruh, topla orahnjaču s opojnom aromom ruma i mirisan stručak tulipana i narcisa na proljetnom uskrsnom stolu.
Koja hrana ti prva pada na pamet kad pomisliš na uskrsni stol?
Kuhana šunka i jaja, svježe ribani hren i mladi luk, janjetina, domaća orahnjača, pinca (sirnica, uskrsna pogača), zlevanka i rotkvice.
Za Uskrs obožavam jesti...
Moja najdraža uskrsna hrana je definitivno janjetina ispod peke s mladim krumpirima i jabukom (za mene naša domaća lička), čaša dobrog crnog vina i topla orahnjača.
Već dugo za Uskrs planiram pripremiti...
Već neko vrijeme razmišljam o pripremi slanih šarenih rolada za Uskrs (npr. s ajvarom ili špinatom) te famoznog tzv. goranskog nadjeva od jaja, kruha, masti, šunke i mladog luka.
Nikako ne volim...
Hm...malo je stvari za koje izričito mogu reći da ih "nikako ne volim" jer sam znatiželjna i rado ću probati svakojake kombinacije, naravno između namirnica koje jedem (postoje namirnice koje kategorički odbijam, ali nema ih mnogo). Što se konkretno uskrsne hrane tiče, nisam baš ljubitelj slatkih pletenica i peciva, sirnica (pinca, uskršnjih pogača). Miris im je neodoljiv i zabavne su za izradu, ali meni su užitak samo dok su vruće ili tople. Kad se ohlade, postaju mi suhe i dosadne. Slično je s kuglofima, koje nikad nisam voljela.
Ove godine kuham...
Ove godine ćemo mama i ja, kao i prethodne, udružiti snage. Ona uživa u pripremi mesnog dijela, a ja ću ispeći prhku orahnjaču, tortu od sira, možda kruh i poigrati se umacima. Već neko vrijeme imam na pameti kombinacije sa sušenim rajčicama, hrenom...Zaigrala sam se i s fondant masom od koje sam napravila uskrsne ukrase za cupcakese. Na stolu će se svakako naći i proljetna salata od matovilca i radiča.
Uskrsni stol nije potpun bez...
Uskrsni stol nije potpun bez košarice s pisanicama, makovnjače ili orahnjače, šunke, mladog luka i hrena, vaze s proljetnim cvijećem i ljudi koje voliš za tim stolom.
A što s jajima?
Jaja se farbaju, ukrašavaju, jedu, koriste u salatama, poklanjaju, s jajima se tuca...To je naša drevna igra jako dobro poznata ljudima :) Postoji 101 način za pripremu jaja, budite maštoviti!
Tamarini recepti: Punjena jaja
Sastojci:
- 4 tvrdo kuhana jaja
- 1 žlica umaka od hrena
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žličica sitno sjeckanog vlasca
- 1 žličica sitno sjeckanog peršina
- sol
Priprema:
- Tvrdo kuhana jaja ogulite i prerežite na pola, uzdužno.
- Izvadite žutanjke i vilicom ih usitnite s hrenom, kiselim vrhnjem i začinima. Smjesu možete staviti u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom.
- Polovice bjelanjaka napunite pripremljenom smjesom: istisnite ju pomoću ukrasne vrećice, ili jednostavno žličicom.
- Na kraju po želji možete posipati mljevenom crvenom paprikom.
Cupcakes od mrkve
Biskvit:
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- 170 g maslaca
- 200 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 3 žlice mlijeka
- 1/2 žličice arome vanilije
- 4 mrkve srednje veličine
Krema:
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žlica arome vanilije
- 1 žličica naribane narančine korice
Priprema:
- Pećnicu ugrijte na 190 °C. U kalupe za muffine poslažite papirnate košarice za muffine. Pjenjačom izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine.
- U drugoj zdjeli pjenjačom umutite jaje, smeđi šećer, otopljeni maslac, mlijeko i vaniliju. Umiješajte naribane mrkve pa mješavinu suhih sastojaka. Sve izmiješajte pjenjačom tek toliko da se promiješa. Nemojte previše miješati.
- Pecite 25 min. Izvadite da se potpuno ohlade.
- Krem sir izmiksajte električnim mikserom s vanilijom. Postepeno umiksajte prosijani šećer u prahu i na kraju dodajte narančinu koricu. Premažite kremu po cupcakesima, slastičarskim špricom, ili ju jednostavno namažite po vrhu.
Male prhke orahnjače
Tijesto:
- 400 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 180 g kiselog vrhnja
- 1 vrećica praška za pecivo
- korica 1 limuna
Punjenje od oraha:
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 dcl mlijeka
- 2 žlice ruma
- 2 bjelanjka
- 50 g grožđica
Priprema:
- Izmiksajte maslac s oba šećera i žutanjcima pa dodajte kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte i dodajte smjesi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 min.
- Mljevene orahe pomiješajte s oba šećera, grožđicama, kipućim mlijekom i rumom. Umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Pećnicu ugrijte na 200 °C .
- Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte na dobro pobrašnjeloj podlozi. Namažite filom i zarolajte.
- Pecite oko 25 min. Izvadite i posipajte šećerom u prahu, kad se ohlade narežite na šnitice.
Cheesecake
Podloga:
- 250 g čajnih keksa
- 125 g maslaca
- 1 žlica šećera
Krema:
- 700 g krem sira
- 1 jaje
- 2 žutanjka
- 1 žličica arome vanilije
- 40 g škrobnog brašna
- 150 g šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
Premaz:
- 400 g kiselog vrhnja
- 3 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema:
- Za podlogu sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom i otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u okrugli kalup s obručem koji se skida, promjera 24 ili 26 cm i pospremite u hladnjak.
- Za kremu izmiksajte sir sa šećerom. Dodajte jedno jaje i jedan po jedan žutanjak, vaniliju, škrobno brašno i na kraju slatko vrhnje. Izlijte na ohlađenu podlogu.
- Pećnicu ugrijte na 170 °C. Na dno pećnice stavite posudu s vrućom vodom.
- Cheesecake stavite na srednju razinu prethodno ugrijane pećnice i pecite oko 45 min. Cheesecake je gotov kada je još lagano drhtav na sredini. Isključite pećnicu.
- Za premaz umutite pjenjačom kiselo vrhnje sa šećerom i vanili šećerom pa ravnomjerno premažite po cheesecakeu. Vratite u toplu pećnicu i ostavite 15-ak min. Zatim odškrinite vrata pećnice i ostavite cheesecake unutra još 10 min. Tada ga izvadite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi i pospremite u hladnjak na najmanje 3-4 sata, najbolje po noći.
- Prije posluživanja možete dodatno preliti preljevom od ukuhanog voća.
Uskrsni cupcakes s kremom od limuna
-za 12 cupcakesa-
Tijesto:
- 113 g maslaca
- 130 g šećera
- 3 jaja
- korica 1 limuna
- 30 ml svježe ocijeđenog soka od limuna
- 1 žličica arome vanilije
- 90 g glatkog brašna
- 90 g oštrog brašna
- 1 ½ žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 ml mlijeka
- 2 žlice kiselog vrhnja
Krema od limuna:
- 3 jaja
- 80 ml svježe ocijeđenog limunovog soka
- 1 žlica fino naribane limunove korice
- 150 g šećera
- 55 g maslaca
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera
- ½ žličice arome vanilije
Ukrasi od fondana:
- 1 vrećica želatine u prahu
- 50 ml hladne vode
- 100 g fruktoze
- 20 ml vode
- 1 puna žlica glicerina
- 900-1000 g šećera u prahu
- boje za kolače
Priprema:
- Pećnicu ugrijte na 180 °C. Kalupe za muffine obložite košaricama za muffine ili namastite.
- Za tijesto pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje pa vaniliju, mlijeko, limunov sok i kiselo vrhnje. Dodajte limunovu koricu i oba brašna pomiješana s praškom za pecivo i prosijana. Izlijte tijesto u kalupe za muffine i pecite 20-ak min (provjera čačkalicom). Izvadite i pustite da se ohlade.
- U međuvremenu napravite kremu od limuna: pjenjačom umutite jaja sa šećerom i limunovom koricom. U drugom loncu zakuhajte vodu pa zdjelu sa smjesom koju ste prethodno umutili stavite povrh lonca. Krema se mora kuhati na pari, miješajte ju pjenjačom 20-ak min. dok ne zgusne. Uklonite s vatre i u vruće umiješajte maslac. Pokrijte površinu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavite kremu da se potpuno ohladi.
- Vrhnje s vanilijom i šećerom izmiksajte u šlag.
- Izrežite sredinu cupcakesa i punite kremom od limuna. Slastičarskom vrećicom s ukrasnim nastavkom istiskujte šlag po cupcakesima.
Izrada fondana:
- Želatinu prelijte s 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri.
- U lončić na laganu vatru stavite fruktozu i 20 ml vode i miješajte dok se ne otopi i provrije. Pustite da vrije 30 sekundi pa uklonite s vatre. U to umiješajte nabubrelu želatinu i glicerin.
- Prethodno napravljenu smjesu dodajte šećeru u prahu i miješajte žlicom-isprva iskoristite 700 g šećera u prahu. Kada dobijete tvrđu smjesu, istresite ju na radnu površinu i zamijesite s ostatkom šećera u prahu. Ostavite pola sata da se fondan prosuši.
- Po želji fondanu dodajte prehrambene boje i izrađujte oblike.
- Ovaj fondan možete čuvati u poklopljenoj posudi na sobnoj temperaturi do mjesec dana, iako je za rad najbolji isti dan ili 2-3 dana nakon izrade. Ako otvrdne nakon dužeg stajanja, zagrijte ga na 4 sekunde u mikrovalnoj.
Još uskrsnih recepata potražite u našem Uskrsnom specijalu. Svaki dan očekuju vas novi recepti i trikovi za pripremu najfinijih jela, pisanica i kolača.