Masnoća na bedrima i stražnjici se naziva potkožnom masnoćom i ima drugačiju svrhu od one koju nalazimo u abdomenu - tu se radi o visceralnoj masnoći
Kruška vs. jabuka tip žene: Veća stražnjica je bolja za zdravlje
- Kod žena s građom tijela u obliku kruške, a koje su normalne tjelesne težine, veća je vjerojatnost da će imati sigurnu pohranu masnih stanica u usporedbi sa ženama koje su građene kao jabuka - rekao je glavni autor studije objavljene u časopisu Cell Metabolism dr. Norbert Stefan, stručnjak za dijabetes na Sveučilištu Tübingen u Njemačkoj.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Drugim riječima, nisu sve masnoće stvorene jednako. Dodatna masnoća na bedrima i stražnjici ima sasvim drugačiju svrhu od one koju nalazimo u abdomenu - njezina uloga je pozitivna za zdravlje
Imati malo više masnoće na stražnjici i bedrima moglo bi biti pozitivna vijest za zdravlje popunjenijih žena, navedeno je u studiji . Po spomenutoj studiji, bujnija stražnjica i bokovi sprječavaju masnoće da prodru dublje do unutarnjih organa, do srca i pluća i na taj način ih štite - manji je rizik od srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa.
Istraživači su do ovog zaključka došli nakon praćenja raspodjele masnoća u tijelo kroz MRI skener i redovite zdravstvene preglede. Masnoća na bedrima i stražnjici se naziva potkožnom masnoćom, a ona koju nalazimo u abdomenu - to je visceralna masnoća.
- Visceralna masnoća oslobađa štetne kemikalije i masne kiseline koje mogu štetiti kardiovaskularnom sustavu i dovesti do visokog kolesterola, otpornosti na inzulin i dijabetes. Potkožno masno tkivo štiti srce - kaže dr. Stefan, a prenosi The Healthy.
'Visceralno je masno tkivo metabolički vrlo aktivno'
Jednakog mišljenja su i stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
- Prema rasporedu masnog tkiva razlikujemo tipove debljine. U abdominalnom tipu debljine, nazivanom još i visceralnim odnosno androidnim tipom kod kojeg se masno tkivo nakuplja u obliku jabuke, masno se tkivo gomila u području trbušne maramice i trbušnih organa. U ginoidnom se tipu masno tkivo nakuplja u obliku kruške odnosno taloži potkožno u području bokova i natkoljenica - objašnjavaju u HZJZ-u.
- Visceralno je masno tkivo metabolički vrlo aktivno i luči čimbenike upale u krv pa je stoga opasnije od potkožnog masnog tkiva, koje je metabolički neutralno. Nakupljeno visceralno masno tkivo povećava rizik metaboličkih komplikacija – inzulinske rezistencije odnosno otpornosti na djelovanje inzulina, šećerne bolesti tipa 2, visokog krvnog tlaka, bolesti srčano-žilnog sustava, nealkoholne masne bolesti jetre, apneje u spavanju i drugih komplikacija. Opseg trbuha veći od 80 cm u žena, te veći od 94 cm u muškaraca u osoba bijele rase povećava rizik metaboličkih komplikacija debljine - pojasnili su.