Obavijesti

News

Komentari 31

Kina i Brazil su predložili alternativu za mir u Ukrajini. Volodimir Zelenski to odbacio

Kina i Brazil su predložili alternativu za mir u Ukrajini. Volodimir Zelenski to odbacio

Kazao je i da bi predlaganje "alternativnih i polovičnih planova o rješenju problema, takozvanih skupova načela" Putinu dalo još više političkog prostora za nastavak rata

VIDEO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je u srijedu nastojanja i prijedloge Kine i Brazila o okončanju rata u Ukrajini, upitavši se zašto te dvije zemlje predlažu alternativu njegovoj mirovnoj formuli te im je poručio da "neće jačati svoju moć na račun Ukrajine". Rusija je invaziju na Ukrajinu izvela u veljači 2022. Devet mjeseci kasnije Zelenski je najavio mirovni plan u 10 točaka kojim bi se trebalo omogućiti pravedno okončanje rata na temelju Povelje UN-a i međunarodnog prava. No Moskva je odbacila plan.

"Formula mira postoji već dvije godine i možda netko želi Nobelovu nagradu u svojoj političkoj biografiji za zamrznuto primirje, umjesto pravog mira, ali jedine nagrade koje će vam Putin zauzvrat dati samo su dodatna patnja i katastrofa", rekao je Zelenski pred Općom skupštinom UN-a.

Kazao je i da bi predlaganje "alternativnih i polovičnih planova o rješenju problema, takozvanih skupova načela" Putinu dalo još više političkog prostora za nastavak rata.

Kina je pokušala pridobiti zemlje u razvoju da se pridruže mirovnom planu u šest točaka o kojemu je u svibnju izvijestila zajedno s Brazilom.

Volodimir Zelenski: 'Bliže smo kraju rata nego što mislimo'
Volodimir Zelenski: 'Bliže smo kraju rata nego što mislimo'

Tim se prijedlogom poziva na "održavanje međunarodne mirovne konferencije u vrijeme koje će prihvatiti i Rusija i Ukrajina, kao i jednakopravno sudjelovanje svih strana i poštena rasprava o svim mirovnim planovima".

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva za plan se založio u utorak u govoru održanom pred Općom skupštinom.

"Svaki paralelni ili alternativni pokušaj traženja mira zapravo je nastojanje da se postigne zatišje umjesto da se rat okonča", rekao je Zelenski pred 193 članice skupštine.

"Kada kinesko-brazilski duo pokušava dobiti više glasova - neke iz Europe, neke iz Afrike, izlažući alternativu potpunome i pravednom miru, postavlja se pitanje koji je njihov pravi interes? Svima mora biti u potpunosti jasno - nećete jačati svoju moć na račun Ukrajine", kazao je Zelenski. 

Ukrajinski predsjednik planira izložiti "Plan pobjede" američkom predsjedniku Joeu Bidenu u četvrtak u Bijeloj kući.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31

VIDEO

Troje poginulih u ruskom napadu na ukrajinski Izmail
NOVI NAPADI

Troje poginulih u ruskom napadu na ukrajinski Izmail

U napadima dronovima i granatiranju oštećena je infrastruktura, no žrtava u tim napadima nije bilo

Rusija je ponovno napala ukrajinski energetski sektor
DRONOVIMA I PROJEKTILIMA

Rusija je ponovno napala ukrajinski energetski sektor

Rusija je u noći na četvrtak izvela novi veliki napad dronovima i projektilima na Ukrajinu, ciljajući ponovno energetski sektor, pri čemu je poginuo najmanje jedan civil, rekli su u četvrtak ukrajinski dužnosnici
VIDEO Rusija tijekom noći dronovima napala Kijev
STRAŠAN NAPAD

VIDEO Rusija tijekom noći dronovima napala Kijev

KIJEV - Rusija je u četvrtak tijekom noći izvela napad bespilotnim letjelicama na glavni grad Ukrajine Kijev, uzrokujući štetu na civilnoj infrastrukturi, rekli su gradski dužnosnici. Više od desetak jurišnih bespilotnih letjelica iranske proizvodnje primijećeno je iznad grada, od kojih je većina oborena, rekao je Serhij Popko, čelnik lokalne vojne uprave. U višesatnom udaru oštećeno je oko 20 automobila i plinska cijev u stambenoj četvrti, a krhotine su pronađene i na dječjem igralištu, dodao je. Rusija redovito šalje bespilotne letjelice i projektile iznad ukrajinskih mjesta i gradova daleko iza prve crte svoje invazije koja traje dvije i pol godine.