Ja bi predložio da se zaštite prave hrvatske specialitete kao što je paški sir, onda kulen, maslinovo ulje, vina itd. Sada se svađati oko "kranjske" kobasice je prava glupost! Moje skromno mišljenje! A koliko znam Hrvatska nema zaštićeno ni jedne svoje specialitete! :(( Samo da susjedu krava "crkne"!
fanny5
01.4.2013.
Odustani
Sada je naša birokracija pokazala pravo lice. Uz toliko priprema za ulazak u EU nisu uspjeli ništa zaštiti. Za sada je to samo istarski i krčki pršut jedini pri
javljen za dobivanje certifikata autohtonog hrvatskog proizvoda. Kranjsku kobasicu možemo otpisati, nije naša, a razlika je i u recepturi!
Prikaži još ↓
že
željkop
01.4.2013.
Odustani
fanny5 bilo prekjuče na TV. Niti jedan istarski i dalmatinski pršut nisu zaštićeni. Sad neki se nadaju da bi to moglo do ulaska u uniju. Samo mislim da je prema
lo vremena za to. Zatim pričali su da britanci žele proizvoditi Paški Sir. Znaći skoro ništa nije zaštićeno. Kranjska kobasa je slovenska i oni je imaju pravo zaštititi pod svojim imenom.
Prikaži još ↓
SA-SU
01.4.2013.
Odustani
@željkop, točno to je@fanny5 napisala da je istarski i krčki pršut prijavljen za pridobivanje certifikata. A ovo sa kranjskom kobasicom je komplicirano, jer je
u igri još Austrija, koja kaže da je to "Kreiner Wurst"! Nije lako u EU-u, niko nikome ne poklajnja ništa! ++obadvojici!
Prikaži još ↓
pa
palezauvijek
01.4.2013.
Odustani
ne može paški sir jer česi imaju praški sir...
SA-SU
01.4.2013.
Odustani
Paški i praški sir su dva potpuno različita pojma! Isto je bilo i sa "kranjskom pčelom" ili Sivkom, kao što je sada sa kranjskom kobasicom.
fanny5
01.4.2013.
Odustani
Za dobivanje certifikata potrebno je oko dvije godine, za sad je samo to prijavljeno! Što se tiče kranjske k. do kraja travnja traje proces mirenja između Hrvat
ske i Slovenije, poslije toga odlučuje Europska komisija. HR je kao glavni argument navela da se kranjska kobasica treba nastaviti proizvoditi u Hrvatskoj jer taj standard postoji još iz Austro-ugarske i SFRJ.
Prikaži još ↓
SA-SU
01.4.2013.
Odustani
Ako je tako onda ćemo i tu morati pričekati na sukcesiju! Stvarno smo svi mi jadni, oko svake stvari se moramo svađati, pa tako i u ovom primjeru "kranjske koba
sice"! Sada moramo moliti Boga, da neće biti sutra kod ratifikacije u Ljubljani na jelovniku kobasica! :))
Prikaži još ↓
fanny5
01.4.2013.
Odustani
Sigurna sam da neće, prije bi rekla da će biti istarski pršut, paški sir, masline i fino pelješko crno vino! Kobasice su za narod!
SA-SU
01.4.2013.
Odustani
Pa nisu valjda naši tolike škrtice, pa poslali vašima poruku da moraju hranu donijeti sa sobom? Imamo i mi dobrog pršuta, vina, sira, a i kobasice su dobre ako
su napravljene od dobrog mese, pa neka se zovu kranjske ili kako drukčije nema veze! :))
Prikaži još ↓
fanny5
02.4.2013.
Odustani
Naši će sigurno donijeti vino i pršut da vas omekšaju i da popustite u vezi "kranjske"! :)
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .