Obavijesti

News

Komentari 29

HDZ i SDP rastu, DP i Most u padu, Milanović prvi 'pozitivac'

HDZ i SDP rastu, DP i Most u padu, Milanović prvi 'pozitivac'
7

Najnovije istraživanje pokazuje da su tri vodeće stranke u rastu, dok DP i Most prema Crobarometru padaju. Milanović ima najbolji pozitivni dojam, a i građani su mu dali trojku

VIDEO

Dnevnik Nove TV večeras je objavio rezultate Crobarometra za rujan. Istraživanje odražava događaje s kraja kolovoza i početka rujna, što znači da nisu obuhvaćene najnovije afere i uhićenja povezana uz visoko-pozicionirane članove HDZ-a u Slavoniji, a porezna reforma, koja je trenutno udarna tema, u razdoblju kad je istraživanje rađeno tek je najavljena.

HDZ i rujan završava na vodećem mjestu uz potporu 30,3 posto ispitanika. SDP je i dalje drugi s podrškom od 20,4 posto. No, uz uhićenja, bit će zanimljivo i kako će se izbor novog šefa SDP-a odraziti na sljedeće istraživanje. Možemo! je na trećem mjestu s 10,4 posto podrške, Most ima 6,7 posto, a peti je Domovinski pokret kojem je potpora 5,4 posto, niža nego mjesec prije.

Predsjednik s karakterom 2.0. Pomirljivi Milanović u kampanji pruža ruku svima, pa i Habijanu
Predsjednik s karakterom 2.0. Pomirljivi Milanović u kampanji pruža ruku svima, pa i  Habijanu

Sve ostale stranke – pojedinačno gledano – imaju potporu manju od 2,7 posto, a neodlučnih je 14 i pol posto.

Manje optimizma, Vladu podržava 26 posto građana

Optimizam je ovaj mjesec niži nego u prethodnom - sada 19 posto ispitanika smatra da stvari idu u dobrom smjeru, a gotovo 74 posto da idu u pogrešnom smjeru, što je 5 postotnih poena više nego u kolovozu.

Podrška radu Vladu je podjednaka, nema nekih promjena - podržava je 26 posto, a ne podržava 68 posto.

Milanoviću trojka, Vladi i Saboru dvojke

Podrška radu predsjednika Zorana Milanovića nešto je niža nego prethodnog mjeseca. Kod 33 posto za svoj rad ima plus, a kod 59 posto ispitanika - minus. Ni jedno ni drugo ne daje mu 8 posto građana.

Promjena u dojmu o političarima gotovo i nema u odnosu na mjesec ranije. Zoran Milanović i dalje je političar o kojem najveći broj građana ima pozitivan dojam, odnosno, njih 43 posto. Slijede Tomislav Tomašević, Andrej Plenković - koji su izjednačeni s 35 posto pozitivnog dojma - Božo Petrov pozitivan je za 33 posto ispitanika, a Dalija Orešković za 31 posto.

U suprotnom smjeru Milorad Pupovac ostaje prvi na listi negativnog dojma, o njemu se tako izjasnilo 77 posto ispitanika, a zgusnuto je i izjednačeno u nastavku - Peđa Grbin, Gordan Jandroković i Andrej Plenković negativni su za njih 57 posto, a tu je onda i Ivan Penava kojeg je negativnim ocijenilo 56 ispitanika.

Habijan o neugodnom susretu s Milanovićem: 'Dotični za mene nije predsjednik još od travnja'
Habijan o neugodnom  susretu s Milanovićem: 'Dotični za mene nije predsjednik još od travnja'

Radu Vlade i Sabora ispitanici su dali dvije dvojke, a Zoranu Milanoviću tanku trojku.

Visoke cijene i niske plaće glavni problem

Među problemima koje građani ističu dominiraju - visoke cijene, niske plaće, gospodarstvo, niske mirovine, ali uz sve to - itekako zamjeraju i smeta im korupcija i kriminal.

Ono s čime su dobrim dijelom zadovoljni je sigurnost i obrazovanje. S druge strane, za rad političara i sudova - i dalje baš i nemaju komplimenata.

Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos provedeno za Novu TV. Istraživanje je provedeno između 1. i 20. rujna na uzorku od 991 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3 cijela 3%, a za rejtinge stranaka +/- 3 cijela 6%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29

VIDEO

Drama u šibenskom akvatoriju: 'Napala ga je barakuda, liječnici se bore da Slovencu spase vid...'
DETALJI STRAŠNOG NAPADA

Drama u šibenskom akvatoriju: 'Napala ga je barakuda, liječnici se bore da Slovencu spase vid...'

Kod otočića Blitvenice slovenski ronioc lovio je ribu podvodnom puškom kad mu se barakuda zabila u masku, koja je prsnula i teško ga ozlijedila
VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla