To je to što me zanima!

Uvela je španjolski u hrvatske škole, spasila djecu u Africi i isheklala 900 hobica za palčiće

Cvjetanka Božanić, umirovljena je profesorica španjolskog i engleskog jezika čiji je hobi spasio brojnu djecu. Svoj život je posvetila pomaganju i darivanju pa čak i u Africi. Pogledajte priču na YouTubeu 24sata
Vidi originalni članak

I moja kaplja pomaže ga tkati. To bi bila moja uzrečica. Na svakom koraku može biti tvoja kaplja - rekla je Cvjetanka Božanić čiji je hobi heklanja spasio brojnu djecu i mlade. Napravila je već 900 'hobica' za prerano rođenu djecu i 100 pari rukavica za djecu u Africi koji žive na 1800 metara nadmorske visine

Umirovljena profesorica rođena je u Stonu, a odrasla u Dubrovniku. Htjela je biti biolog mora, ali onda je 'kročila na španjolsko tlo'.

- Ja sam tada znala da je to jezik koji ja moram studirati. Rekla sam 'Ajme, predivno!' Jezik, kultura... Nisam do tada znala španjolski, ali učila sam privatno talijanski i vrlo brzo sa se snašla - rekla je profesorica. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Paralelno je studirala engleski i španjolski, ali nije znala za što studira, odnosno, nije joj bila namjera biti profesorica u školi, ali je tijekom studiranja shvatila da je to njen poziv. Kada se zaposlila u X. gimnaziji 'Ivan Supek' počela je raditi na uvođenju španjolskog jezika u hrvatske škole te je autorica prvog Hrvatsko - španjolskog praktičnog rječnika

- Jako sam ponosna jer je španjolski u ovu državu ušao s mojim učenicima i preko moje 10. gimnazije i podučava se već preko 25 godina - rekla je.

I tako joj je jednog dana njezina bivša učenica poslala link na televizijski prilog o malim hobotnicama s porukom: 'Raska, ovo je za vas'. Radi se o heklanim medicinskim pomagalima od čistog pamuka u obliku hobotnica za prijevremeno rođenu djecu, odnosno 'palčiće'. 

- Te hobotnice pomažu djeci u inkubatoru da se brže oporavljaju i ojačaju da mogu izaći u stvarni svijet. Moraju biti od pamuka i s posebnim antialergijskim punjenjem. Kad se iskačkaju provjerava ih licencirana osoba i onda se šalju u bolnice koje ih peru i steriliziraju te daju bebicama - objasnila je Cvjetanka Božanić.

Heklanje ju je dovelo i do Afrike, iako nikada nije bila u Africi. Naime, dok je kod nas ljeto u Južnoj Africi je zima pa je udruga Hrabro Srce pokrenula projekt slanja pletiva za pomoć djeci i mladima u Južnoafričkoj Republici koji žive na 1800 metara nadmorske visine. 

- Za Božić, ti ljudi koji su dobili pakete rukavica i kapa iz hrvatske, su uslikali što su dobili i objavili na Facebook i ja vidim moje rukavice. To je prekrasan osjećaj! - rekla je Cvjetanka. 

Cijeli intervju i kako je izgledao put uvođenja španjolskog jezika u Hrvatsku, detalje o heklanju 'hobica' za 'palčiće' i odjeće za Afriku, te kako ju je Čista srijeda navela na darivanje krvi, pogledajte na YouTube kanalu, Videoteci te Facebook profilu 24sata

Pogledajte video: 

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • AfroditaDiana 04.02.2024.

    Pohvalno. :)

  • LoveGirl21 04.02.2024.

    Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - - -> NU21.FUN

  • SexyKitty17 03.02.2024.

    Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - - -> NU4.FUN

Komentiraj...
Vidi sve komentare