Unutar ove obitelji na zemlji se razvijala ljubav prema radu, a u
konobi strast prema vinima. Upravo tako, vinar Jakša Bedalov sa svojom obitelji
danas stvara vrhunska vina slijedeći stope svojih predaka ali svemu daje
vlastiti pečat.
Vinogradi se nalaze na padinama brda Kozjak u Kaštelima, koji
dijeli Dalmatinsku zagoru od pogleda na Jadransko more. Sa Kaštelanskog Gaja,
lokaliteta na kojem se nalaze vinogradi, sa 400 metara nadmorske visine pruža
se prekrasan pogled na gradove Split i Trogir, te na srednjodalmatinske otoke.
Upravo zato vinova loza raste okupana sunčevim zrakama te špricana samo morskom
solju. Uzgoj vinove loze i sam proces dobivanja vina isključivo je prirodan i
ekološki uz minimalne intervencije čovjeka s ciljem da vino preslikava snagu
same sorte loze te posebnost lokaliteta. U ovom vinogradu odgajaju se samo
sorte Trogirsko-kaštelanskog vinogorja koje su i njihovi preci sadili: od
bijelih sorti Maraština, a od crnih sorti Plavac Mali, Kaštelanski Crljenak te
Dobričić.
U svojoj ponudi Vina Bedalov od crnih vina imaju vrhunska vina Plavac
Mali, Kaštelanski Crljenak te posebni Cuvee Tribus koji sadrži cijelu rodbinsku obitelj u boci:
Kaštelanski Crljenak i Dobričić kao roditelje te Plavac mali kao dijete. Od
bijelih vina nude vrhunsko vino Maraštinu.
Kako vinograd ne čini jedna loza tako obitelj Bedalov smatra da
njihova vina nisu potpuna bez okusa jela s kojima se spare. Puni potencijal
svojih vina predstavljaju u dvije kušaonice, jednoj u vinogradu na Kozjaku te
drugoj u Kaštel Kambelovcu uz more, gdje
svojima gostima tradicionalna Dalmatinska jela sparuju uz svoja vina. Svi
proizvodi koje stavljaju na stol rezultat su njihovog zajedničkog rada te
pružaju kompletan doživljaj dalmatinskog načina života te obiteljskog stola.
Jakša Bedalov, vinar koji svoju ljubav prema kuhinji uspješno
spaja svakodnevno pokazati će Vam kako izgleda jedan doživljaj 'sljubljivanja'
Dalmatinske autohtone hrane s njegovim vinima na način kako bi ste ih iskusili
i u njegovom domu.
Menu od 3 slijeda jela sljubljena sa pripadajućim vinom Vinarije
Bedalov:
Carpacco od lubina- Maraština
2012
1. Ribu
pažljivo sa nožem filetirati, te narezat na trakice. U zdjelu položiti narezanu
ribu te je prekriti bijelim vinom Maraštinom i ostaviti preko noći u hladnjaku.
2. Izvaditi
trakice lubina prije posluživanja na sobnu temperaturu.
3. Na tanjur za posluživanje položit svježu
rikolu, na koje stavimo trakice lubina.
4. Pripremit
emulziju od maslinovog ulja i limunovog
soka te je politi po pripremljenim sastojcima na tanjuru.
5. Začinit s cvijetom soli i mljevenim paprom.
Rižot od Crljenka- Kaštelanski Crljenak 2012
1. Pripremiti
tanko narezani crveni luk, češnjak te peršin.
2. Na
maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani crveni luk te kada zažuti dodati
protisnuti češnjak i peršin.
3. Nakon
što sastojci puste miris dodati rižu.
4. Miješati rižu jednu minutu te dodati
Kaštelanski Crljenak vino(0,3dcl po osobi), začiniti sa solju i paprom po okusu
te nastaviti miješati.
5. Dodavati
povrtnog temeljca po potrebi uz stalno miješanje.
6. Pri
kraju kada je riža izvana mekana, a u sredini hrskava dodati malo maslinovog
ulja, promiješati te ugasiti i poklopit
poklopcem.
7. Nakon
5 minuta jelo je spremno za posluženje uz crno vino Kaštelanski crljenak.
Pašticada od tune - Tribus 2013
1. Tunu
izrezati na odreske i stavljati u posudu. Ribu zaliti domaćim octom te ostaviti par sati ili preko noći.
2. Izvaditi
odreske iz octa te ih začinit po ukusu. U već zagrijano ulje na kratko popeći
odreske sa obje strane. Popećene odreske odložiti na tanjur.
3. Na
ulju u kojem ste popekli tunu zažutiti na kolutove nasjeckani crveni luk,
kasnije dodati komadiće pancete te nasjeckanog luka i peršina. Nakon što luk i
peršin puste miris ubaciti komade rajčice te nastaviti miješati.
4. Kada
se sastojci sjedine na njih posložite odreske tune te dodati suhe šljive
(prethodno namočene u toploj vodi).
5. Uliti
pola litre crnog vina Tribus Cuvee-a te nastaviti kuhati na laganoj vatri.
6. Poslužiti
uz palentu i crno vino Tribus Cuvee.
Dobar tek!