To je to što me zanima!

Strukovnjaci masovno idu na maturu, najviše maturanata je prijavilo matematiku

Prvi put ove godine svi pristupnici pišu istu razinu hrvatskog jezika. Učenici strukovnih škola ne smatraju da su zakinuti u odnosu na gimnazijalce koji slušaju više hrvatskog jezika
Vidi originalni članak

U redovnom roku do 15. veljače ispite državne mature na ljetnom roku u lipnju 2023. prijavio je 30.201 pristupnik. To je malo manje kandidata nego lani, kažu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. No to je i očekivano s obzirom na stalni pad broja učenika.

Ovogodišnji maturanti polagat će ponešto drukčiju državnu maturu u odnosu na prošle generacije. Novi pravilnik, koji je prošli tjedan stupio na snagu, propisuje da svi pristupnici pišu istu razinu hrvatskog jezika, a esej će se ocjenjivati zasebno i bit će uvjet za prolazak mature. To bi moglo dovesti u malo manje pravednu situaciju učenike strukovnih škola, koji su i ove godine u velikom broju prijavili ispite - njih 16.050. Među gimnazijalcima je državnu maturu prijavilo njih 10.831, a ostalih je pristupnika 3320.

- Mislim da će matura biti donekle teška, ali ne previše. Privatne pripreme mi pomažu i ne mislim da će hrvatski jezik biti težak, možda jedino esej, ali za teoriju se ne brinem - kaže nam Vid, maturant Tehničke škole Ruđera Boškovića, koji planira upisati neki od tehničkih fakulteta. Na državnu maturu računao je od početka srednje škole.

Naravno, treba uzeti u obzir da na maturu na kraju izađe nešto manje učenika od prijavljenog broja. No čak i kad se to uzme u obzir, ove je godine maturu prijavilo više učenika strukovnih škola nego lani. To potvrđuje rastući trend polaganja mature među srednjoškolcima bez obzira na školu koju završavaju. A hoće li im hrvatski jezik biti problem ove godine, ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović smatra da nikako ne bi trebao.

- Nismo primili nikakve primjedbe iz strukovnih škola zbog iste razine hrvatskog jezika. A koliko su meni kazali predstavnici stručnih skupina za hrvatski jezik, ispit će biti izbalansiran. To je već dijelom i učinjeno prošlih godina jer su se na osnovnu razinu ispita uvrštavali zadaci s više razine - istaknuo je Filipović.

Ove godine primjenjivat će i stroža pravila te kazne za prepisivanje, na ispit se ne smije nositi ni pametni sat. Potpisivanje punim imenom više se neće kažnjavati poništavanjem cijelog testa.

Inače, u jednom od najvećih privatnih centara za pripreme za državnu maturu kažu nam kako zasad nema povećanog interesa za hrvatski jezik. Interes za pripreme otprilike je jednak kao prošlih godina, a učenici koji im dolaze i dalje u većini biraju obavezne predmete, fiziku i informatiku. A upravo je fizika izborni predmet koji je najviše učenika prijavilo za polaganje, njih 7738. S obzirom na to da i dalje traju prijave po posebnim uvjetima, vjerojatno će biti još prijavljenih.

Izašle su i prve liste poretka za studijske programe u ljetnom roku. Već standardno, najviše interesa, prema omjeru prijavljenih kandidata i upisnih mjesta, vlada za studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Mrs Karen 28.02.2023.

    pa matematika je obavezna. strukovnjaci itekako mogu na pmf fiziku, informatiku i matematiku jer je deficitarno. ali hoce li se znati nositi s toliko teorije? hoce li znati "strebati"?

Komentiraj...
Vidi sve komentare