Tim kineskih znanstvenika genetski je modificirao svinje koje su kao posljedicu imale 24 posto manje masnoće od običnih svinja.
Koristili su CRISPR-Cas9, tehniku za modifikaciju gena kojom su svinjama dodali gen koji im omogućuje da bolje reguliraju tjelesnu temperaturu ili da se prilagode hladnijim uvjetima tako što će bolje trošiti vlastite masnoće, a kao posljedicu imati meso s manje masnoće. Ovakve modificirane svinje bi teoretski farmerima mogle uštedjeti novac na troškovima grijanja i hrane, što je jedan od velikih problema u uzgoju.
Naime, svinje su među rijetkim sisavcima koje nemaju aktivan gen koji regulira tjelesnu temperaturu i imaju tendenciju akumuliranja masnoće. U istraživanju su svinjskim embrijima dodali gen s miševa i tri su svinje dobile 12 praščića.
Michael Roberts, profesor sa Sveučilišta u Missouriju, rekao je za NPR kako je ovo dokaz da se mogu poboljšati uvjeti za životinju, ali i konačni proizvod. Roberts kaže i kako sumnja da će ovakve svinje dobiti dozvolu za konzumaciju u SAD-u. Prije dvije godine, američka Agencija za hranu i lijekove izdala je prvu dozvolu za konzumaciju GM životinja i to za atlantskog lososa s hormonom rasta, koji je prepolovio vrijeme rasta ribe.