To je to što me zanima!

Nvidia na AI pogon prestigla Microsoft i postala najvrjednija kompanija na svijetu

Konkurencija među AI kompanijama je žestoka. Microsoft, Alphabet, Meta i Apple samo su neki od tehnoloških teškaša koji se bore za stvaranje proizvoda koji će dominirati svijetom. A to natjecanje pogoduje Nvidiji
Vidi originalni članak

Nvidia je u utorak najvrjednija tvrtka na svijetu u utorak, skinuvši s trona Microsoft, jer njihovi čipovi igraju ključnnu ulogu u borbi za dominaciju na području umjetne inteligencije.

Dionice proizvođača čipova porasle su 3,5% na 135,58 dolara i podigle ukupnu kapitalizaciju tvrtke na 3,335 bilijuna dolara. Tvrtka je tako prešišala Microsoft, samo nekoliko dana nakon što su prestigli i Apple te se popeli na drugo mjesto najvrjednijh tvrtki.

Microsoftova vrijednost na burzi bila je 3,317 bilijuna dolara dok su njegove dionice pale za 0,45 posto. Dionice Applea skliznule su preko 1%, ostavljajući vrijednost tvrtke na 3,286 bilijuna dolara, piše Reuters. Prije samo osam godina, dionice su bile na 1 posto današnje vrijednosti. 

APPLE POSTAJE KAO ANDROID VIDEO Siri nije bila dovoljno pametna, dodat će joj ChatGPT. Musk zbog svega prijeti Appleu

Konkurencija među AI kompanijama je žestoka. Microsoft, Alphabet, vlasnik Googlea, Meta i Apple samo su neki od tehnoloških teškaša koji se bore za stvaranje proizvoda koji će dominirati svijetom. A to natjecanje pogoduje Nvidiji, koja dominira velikom većinom tržišta AI čipova. Ulagači vjeruju da će tvrtka nastaviti rasti u vrijednosti. Brojke Nvidijine prodaje i dobiti nadmašile su očekivanja mnogih analitičara posljednjih godina.

Dok je Nvidijin porast podigao S&P i Nasdaq do rekordnih visina, neki se ulagači brinu da bi neobuzdani optimizam u vezi s umjetnom inteligencijom mogao nestati ako se pojave znakovi usporavanja potrošnje na tehnologiju.

- To je Nvidijino tržište; svi mi samo trgujemo na njemu - rekao je Steve Sosnick, glavni tržišni strateg u Interactive Brokersu.

Nvidia je također postala daleko najtrgovanija tvrtka na Wall Streetu, s dnevnim prometom u posljednje vrijeme u prosjeku od 50 milijardi dolara, u usporedbi s oko 10 milijardi dolara za Apple, Microsoft i Teslu, prema podacima LSEG-a. Proizvođač čipova sada čini oko 16% cjelokupnog trgovanja u tvrtkama S&P 500.
 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Sharp saber 19.06.2024.

    Ja kad sam prije skoro dve godine govorio da treba investirati,ljudi mi se smijali,eto ga na sad

Komentiraj...
Vidi sve komentare