To je to što me zanima!

Kako ih skuhati? Nova vrsta škampa živi na 450 stupnjeva

Znanstvenici su na dnu Karipskog mora otkrili novu vrstu škampa koja živi u kipućim podmorskim izvorima. Za orijentaciju koriste svjetleći organ na leđima
Vidi originalni članak

Britanski znanstvenici otkrili su novu vrstu škampa koji žive na dnu Karipskog mora, u kipućim podmorskim izvorima gdje temperatura prelazi i 450 stupnjeva Celzijevih. 

Na dubini od 5000 metara postoje vulkanski izvori poznati kao "crni pušači" koji izbacuju mlazove vode bogate mineralima više od 1000 metara u zrak. 

Unatoč ekstremnim uvjetima otvori vrve tisućama škampa koji na leđima imaju svjetleći organ. Po metru kvadratnom žive skupine od 2000 blijedih škampa, koji zbog nedostatka normalnih očiju koriste organ na leđima koji im pomaže u navigaciji u dubokom moru. 

Znanstvenici su novu vrstu nazvali Rimicaris hybisae, a povezuju je s vrstom Rimicaris exoculata koja je pronađena u drugom dubokom moru udaljenom 4000 kilometara. 

Doktor Jon Copley, pomorski biolog koji radi na istraživanju, rekao je da će ovo otkriće pomoći usporedbi ove vrste s vrstama koje su otkrivene na drugim otvorima diljem svijeta, te razumijevanju načina na koji se ove životinje šire i razvijaju na velikim dubinama, piše Daily Mail

Istraživači su pronašli vulkanske otvore i na obroncima podmorske planine Mount Dent koja se uzdiže gotovo tri kilometra iznad morske površine u Kajmanskom koritu. Izvori na planini Mount Dent također su puni novih vrsta škampi, kao i bijelih zmija i prethodno neviđenih vrsta puževa i buha, te rakova koji se zovu Amphipod. 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • ynot998 13.01.2012.

    ne moraju se kuhat kad su skuhani, samo ih izvuces iz vode i pojedes :)

  • DarkoOreskovic 13.01.2012.

    Skamp je jedinstven naziv za Jadransku sortu rakova sve ostalo su prawns ili shrimps more or less? zasto ih kuhati limun i maslinjak pa na svjeze uslast

  • 12.01.2012.

    ne treba kuhati, ti su več kuhani... a nevjerojatno kak se sve gleda preko hrane. vidiš zeca, pomisliš "temfanje"... vidiš kokoš pomisliš pileća prsa... još kad bi skrižali stonogu sa svinjom...

Komentiraj...
Vidi sve komentare