To je to što me zanima!

Isprobali smo Philipsov monitor od čak 49 inča koji je majstor za rad i turbo prednost u igrama

Philips Evnia 49M2C8900L je impresivan uređaj koji nudi vrhunsku kvalitetu slike i performanse. Veliki zakrivljeni OLED ekran, visoka rezolucija, brz odziv i podrška za najnovije tehnologije čine ga izvanrednim izborom za igranje, multimediju i profesionalne zadatke.
Vidi originalni članak

Ultraširoki monitori donose brojne prednosti koje značajno unapređuju korištenje i rad za računalom. Njihova velika i neprekinuta površina ekrana omogućava bolju produktivnost jer korisnici mogu istovremeno imati otvorene više prozora i aplikacija, bez potrebe za više monitora. Osim toga, u igrama pružaju imerzivnije iskustvo, s proširenim vidnim poljem koje dodaje realizam i detalje, ali i zabavnu prednost u nekim igrama. Također, ovakvi monitori su idealni za rad sa grafikom i video montažom jer omogućavaju preciznije i detaljnije uređivanje. Zbog svih ovih karakteristika isprobali smo Philipsov najnoviji dodatak vrhunskoj liniji monitora 8000, koji je krcat gomilom atraktivnih značajki. 

Philips Evnia 49M2C8900L monitor opremljen je 49-inčnim zakrivljenim OLED ekranom rezolucije 5120 x 1440 piksela, formata stranica 32:9, a dolazi s Ambiglow pozadinskim osvjetljenjem te DTS zvukom. U praksi to znači kao da imate dva 16:9 QHD ekrana jedan pored drugog, ali spojena u jednu površinu. 

I da, ovo je impozantan monitor. Treba spomenuti da nam je na test stigao na paleti, a njegova kutija je bila velika gotovo kao perilica rublja. Stoga, prostor je ono na što treba računati kod korištenja ovakvog monitora. Za njega treba imati dovoljno velik stol, no kako se radi o zakrivljenom panelu, to je barem značajka koja ublažava gabarite. Ima radiju zakrivljenosti od 1800R, što nije prevelika krivulja te će vam pružiti ugodan i prirodan pogled na akciju u igrama i nećete morati previše okretati glavu kako bi uhvatili sve što se odvija ispred vas.

Dizajn

Monitor je moderan i sofisticiran, s tankim okvirima koji maksimiziraju prostor ekrana. Stalak je čvrst i nudi mogućnost podešavanja visine, nagiba i rotacije, osiguravajući vam da nađete optimalan položaj sjedenja. Samo sastavljanje je prilično jednostavno za ovakav veliki monitor, uz dva vijka kojima se stalak učvršćuje za monitor te jedan kojim se spajaju noge i metalni i prilično težak stalak. Sve će vam to biti lakše i uz odvijač koji se nalazi u kutiji, koja je opremljena i svim kabelima koji će vam biti potrebni 

Inače, monitor Philips Evnia 49M2C8900L opremljen je i nagrađivanim dizajnom. Kao RedDot pobjednik 2023. i iF Design Award 2023., monitor je dizajniran imajući na umu imerzivno gejmanje i tehničke performanse.

Kvaliteta slike

OLED tehnologija omogućava izuzetno bogate boje i savršen kontrast, čime se postiže izvanredna kvaliteta slike. Crne boje su zaista crne, dok svijetle nijanse blistaju s izvanrednom jasnoćom, a to se jako dobro vidi u igrama koje na ovom ekranu pršte gomilom detalja, poput blještavog Need for Speeda ili Cyberpunka. HDR podrška dodatno poboljšava vizualni doživljaj, omogućujući širok dinamički raspon i realistično prikazivanje boja.

Visoka rezolucija i velika gustoća piksela osiguravaju kristalno jasnu i detaljnu sliku, idealnu za sve vrste multimedijalnih sadržaja i grafičkih zadataka. U igrama će vam njegova ogromna površina omogućiti i da vidite puno veći dio igre od onih koji su na standardnim monitorima ili nešto širima. Sjajna je to prednost kad u igri vidite neprijatelja kako dolazi iz vašeg perifernog vida u kutu ekrana puno prije nego bi to bilo uobičajeno na standardnom ekranu. No, o samim igrama će ovisiti i koliko su optimizirane za ovakav format, pa je moguće da će u nekim slučajevima slika biti više rastegnuta po rubovima.

Kako se radi o panelu koji je širi i od kino formata, ovdje ćete imati puno crnog prostora dok gledate većinu filmova ili serija, no golema površina vam omogućava da paralelno gledate različite stvari ili da uz seriju imate još neki sadržaj. Neke filmove pak možete razvući preko cijelog ekrana i žrtvovati dio slike ako želite popuniti cijeli monitor Evnije slikom.

No, ovo je fantastičan monitor za rad. U Windowsima 11 lako ćete podijeliti sliku prema svojim potrebama, a tijekom korištenja monitora oduševila me mogućnost da ispred sebe imam praktično površinu tri monitora, odnosno tri prozora u kojima je sve jasno i pregledno. Ovisno o poslu, paralelno možete pratiti različite informacije, a oni koji su često u tablicama, ovdje će doći na svoje jer će bez ikakvih teškoća odjednom vidjeti gomilu informacija.


Philips Evnia 49M2C8900L monitor nudi izvrsne performanse sa stopom osvježavanja od 144 Hz, maksimalnih 1000 nita svjetline i DCI-P3 99% paletom boja te  i brzim vremenom odziva od 0.03 ms (od sive do sive). Ove karakteristike omogućuju glatko iskustvo igranja bez zastoja ili kašnjenja. Podrška za G-Sync i FreeSync tehnologije dodatno doprinosi stabilnosti prikaza, eliminirajući pucanje slike i osiguravajući besprijekorno igranje. Veliki ekran s visokom rezolucijom također je idealan za povećanje produktivnosti, omogućavajući rad s više prozora i aplikacija istovremeno. Da bi zaštitio OLED panel od burn-in efekta, monitor ima funkciju automatskog zatamnjenja slike.

Povezivost i dodatne funkcije

Monitor nudi širok raspon opcija povezivanja, uključujući HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB-C, te više USB-A portova. Ove opcije omogućit će vam jednostavno povezivanje s raznim uređajima, bilo da se radi o računalima, konzolama ili drugim multimedijskim uređajima. No bilo bi puno sretnije da su ti svi konektori na sredini ekrana kako bi se lakše i urednije provukli kabeli do računala.

Sa značajkama kao što su MultiClient Integrated KVM switch, Low Blue Mode i Height Adjustable Stand (HAS), ovaj je monitor napravljen za fleksibilnost prebacivanja između izvora, ergonomsku udobnost i zaštitu očiju od dugotrajne izloženosti plavoj svjetlosti. A fleksibilnosti stvarno ne manjka pa tako lako možete spojiti dva računala na ovaj monitor i podijeliti sliku između njih, ili spojiti konzolu pa igrati na polovici ekrana, a na drugoj polovici raditi nešto sasvim drugo. Isto tako, tipkovnicu i miš možete koristiti za dva različita računala, a osim za spajanje s drugim računalom USB-C izlaz može puniti uređaje do 90W.

Navigacija kroz izbornike i postavke je prilično jednostavna preko daljinskog upravljača, a ovdje ćete tako moći i izabrati način rada Ambiglow pozadinskog osvjetljenja koje boje s ekrana prenosi na zid, a najbolje će do izražaja doći ako se radi o svijetlom zidu. 

Da bi dojam uz njegovu odličnu sliku bio potpun, Philips je ugradio i DTS Sound podršku koja poboljšava zvuk na zvučnicima ukupne snage 30W. Naime, monitor je opremljen sa četiri zvučnika od 7,5W i radi se o jednim od najglasnijih zvučnika koje sam imao prilike isprobati na monitorima. Zvukom, kao i svim ostalim opcijama i modovima rada, možete upravljati preko daljinskog i sama kvaliteta je jako dobra. Pa ako nemate dodatne vanjske zvučnike, poslužit će i više nego dovoljno za igre i gledanje filmova. Među tim raznim opcijama i kontrola je i nekoliko načina rada HDR-a, ovisno o sadržaju (HDR Igra, HDR Film, HDR Fotografija i VESA DisplayHDR certificirana razina).

 

 

Idi na 24sata