To je to što me zanima!

Hrvatski operatori zasad bez problema zbog IT kvara, a pad CEZIH-a nema veze s ovim

Problemi nisu vezani uz Microsoft, obzirom da ovaj dio sustava nije na Microsoft tehnologiji - rekli su iz HZZO-a vezano uz pad u CEZIH-u, a HAKOM navodi da nisu od operatora dobili obavijest o problemima
Vidi originalni članak

Iz Hrvatske regulatorne agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) istaknuli su za Hinu da u petak prije podne nisu od operatora koji su pod njihovom nadležnošću dobili nikakvu obavijest o problemima zbog globalnog kibernetičkog incidenta. HAKOM je nacionalna regulatorna agencija, u čijoj su nadležnosti uz ostale telekom operateri.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Veliki kvar u petak je izazvao je probleme aviokompanijama, bankama, telekomunikacijskim tvrtkama, medijskim kućama i drugima na najmanje četiri kontinenta.

Velike američke aviokompanije poput American Airlinesa, Delte i United Airlinesa otkazale su letove, a o problemima su izvijestile i amsterdamska zračna luka Schiphol, jedna od najprometnijih u Europi, kao i aerodromi u Berlinu, Pragu, Edinburghu i Španjolskoj. 

OTKRILI PROBLEM, ALI NEMA ISPRIKE CrowdStrike kriv za globalni IT pad, stigao odgovor direktora Kurtza: 'Ovo nije bio napad..'

Hrvatska kontrola zračne plovidbe poslala je prije podne priopćenje kako ima poteškoća s administrativnim računalnim sustavom uzrokovanim globalnim problemom s antivirusnim softverom.

Iza velikog tehnološkog kvara koji je pogodio tvrtke i sustave diljem svijeta ne stoji hakerski napad već je krivac navodno tvrtka za kibernetsku sigurnost CrowdStrike. 

HZZO: Pad CEZIH-a nema veze s globalnim padom

NE PROLAZE UPUTNICE... Pao CEZIH! Liječnici u Hrvatskoj žale se da im ne radi sustav, o problemima se oglasio HZZO...

Državni tajnik za digitalizaciju Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić istaknuo je za  Jutarnji list  kako je Hrvatska pošteđena globalnog IT kvara zbog kojega se diljem svijeta otkazuju letovi, ne mogu provesti bankovni transferi, emitirati televizijski programi i drugo.

Problemi sa Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom RH (CEZIH) po njemu  nemaju veze s problemima u Microsoftu, nego je posrijedi sasvim drugi, lokalni problem.

- Jutros između 8.15 i 11.30 sati sustav CEZIH nije radio. Sustav je u potpunosti oporavljen. Funkcionalnost eRecepta i eUputnica je ponovo dostupna. Problemi nisu vezani uz Microsoft, obzirom da ovaj dio sustava nije na Microsoft tehnologiji - rekli su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 

No najavili su i da će imati radove zbog migracije na sustavu CEZIH od petka, 26.7.2024 od 12:00 do ponedjeljka, 29.7.2024 do 12:00.

- Radove ćemo maksimalno optimizirati kako bismo ih što ranije završili, tako je moguće da isti završe u ponedjeljak i prije 12:00 sati - navode.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Mirna05 19.07.2024.

    Cezih pada redovito. Njemu globalni problemi ne trebaju

  • diksi13 19.07.2024.

    Cezih je dovoljan sam sebi da ima problema. Navikli smo na to.

Komentiraj...
Vidi sve komentare