To je to što me zanima!

Google ulazi u bitku preklopnih telefona: I Pixel Fold koristi AI alate, koštat će čak 1800 dolara

Google je uz svoj prvi preklopni telefon paprene cijene prikazao i novi Pixel 7A telefon te Pixel tablet. I u nove uređaje su ubacili AI značajke koje su bile glavni motiv I/O konferencije
Vidi originalni članak

Samsung i Huawei već nekoliko godina izbacuju sve kvalitetnije i moćnije preklopne telefone, a kineski div je u utorak u Münchenu prikazao i globalnu verziju Matea X3, njihovog najnovijeg uređaja. 

POGLEDAJTE VIDEO

STIŽU I NOVI TELEFONI Google na AI pogon: Za vas će pisati cijele mailove, potpuno će promijeniti kako se nešto gugla

Dan kasnije i veliki div Google službeno se uključio u sve rašireniju bitku preklopnih mobitela. Pixel Fold njihov je prvi preklopni uređaj kojim najsnažnije kreću u borbu sa Samsungom i njihovom Foldom na američkom tržištu. 

Pixel Fold dolazi sa 7,6-inčnim OLED ekranom i prilično debelim okvirom oko njega, a kad je zaklopljen, s vanjske strane je nešto manji ekran od 5,8 inča. Odnosno, širi je i nešto niži, što bi trebalo pružiti ugodnije iskustvo od prilično uskog Samsung Folda. 

Telefon ima IPX8 otpornost na vodu, a nije ni najtanji. Kad je zaklopljen, debljina mu je 12 mm, a 6 mm kad je rastvoren. Usporedbe radi, Huawei Mate X3 je debeo 5,3 mm. Kao i kod drugih, senzor otiska prsta je na bočnoj strani.

NOVA FOTO ZVIJEZDA Isprobali smo Huawei P60 Pro. Moćna kamera opet je na tronu, doznajemo i kad stiže kod nas

Pixel Fold dolazi s ukupno pet kamera. Dvije od 8,3 mpx su na vanjskoj strani za selfije i video pozive. Glavna kamera od 48 mpx ima optičku stabilizaciju, a tu je još i širokokutna od 10,8 mpx. Istu rezoluciju ima i telefoto kamera s periskopskim 5x uvećanjem. 

Šarka je od čelika i trebala bi izdržati 200.000 otvaranja i zatvaranja, a kad se zaklopi, telefon je potpuno ravan. 

Pogoni ga Tensor 2 čipset, isti kao u Pixel 7A i Pixel Tabletu, koji su također danas predstavljeni. Ima i 12 GB RAM-a te 256/512 GB interne memorije te batreriju od 4800 mAh uz 30W punjenje.

Koštat će 1800 dolara, a prodaja kreće u SAD-u, Japanu i Njemačkoj.

Kao što je umjetna inteligencija bila jedna od ključnih tema cijele I/O konferencije Googlea, tako su iz kompanije istaknuli i da AI postignuća ugrađuju u nove uređaje koji su pogonjeni Googleovim Tensor čipsetom. Sve te AI mogućnosti su tako ugradili u niz aplikacija kao što su Pixel Camera, Pixel Speech ili Pixel Call Assist. Zanimljivo je kako su posebno istaknuli Pixel Speech kroz novi preklopni Fold, gdje aplikacija koristi oba ekrana da bi se lakše snašli u stranoj zemlji. S jedne strane vi gledate prijevod onog što priča vaš sugovornik, koji na drugom ekranu vidi ono što vi pričate. 

Pixel 7A je novi Googleov telefon srednjeg ranga sa 6,1-inčnim OLED ekranom i 90Hz osvježenjem. 

Ima kameru od 64 mpx s f/1,9 blendom i optičkom stabilizacijom te 13 mpx ultraširoku kameru. Podržava 4k video na 60fps. Sprijeda je 13 mpx kamera. Kapacitet baterije je 4385 mAh, a  podržava samo 20W punjenje. Ima 8 GB RAM-a i 128 GB memorije.

Koštat će 449 dolara.

 

Pixel tablet je hibridni uređaj koji postaje 'pametni ekran' kad se spoji na magnetni punjač koji je ujedno i dock/zvučnik.

Ima ekran od 11 inča, četiri zvučnika i prednju kameru optimiziranu za videopozive. Kad ga koristite kao tablet, radi kao i svaki Android tablet, a kad je na docku, prelazi u drugačiji režim rada gdje se koristi kao pametni ekran s prikazom fotografija, upravljanjem uređajima ili kao Chromecast uređaj za video. Košta 500 dolara.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare