To je to što me zanima!

Facebook bojna: 77. brigada borit će se u digitalnom svijetu

Britanska vojska odlučila je formirati jedinicu za pametnije ratovanje. Traže ljude s vještinama u psihološkim operacijama, novinare, ali i community managere
Vidi originalni članak

Rat se stalno mijenja, od oružja koja se koriste za ubijanje do bojišta na kojima se odvijaju te bitke. Jedno od takvih sve aktivnijih posljednjih godina je i digitalno bojište u kojem imamo hakiranja iza kojih stoje države, curenja brojnih državnih tajni.. Britanska vojska odlučila je biti spremnija za takav svijet i formirati odred Facebook ratnika, obučenih u psihološkim operacijama i korištenju društvenih mreža kako bi se upustili u rat informacijskog doba. 

Ta 77. brigada bit će bazirana u Berkshireu, a službeno će početi djelovati od travnja. Oko 1500 ljudi u nju će povući iz raznih rodova vojske i rezervnih snaga, a 'Facebook bojna' će biti zadužena za "nesmrtonosno ratovanje". 

- Brigada se formira kako bi se okupile postojeće i nove mogućnosti koje su nužne za izazove modernih sukoba i ratova. Shvaćamo da postupci drugih na modernom ratištu mogu imati posljedice koje nisu nužno nasilne, a oslanja se na ono što smo naučili u akcijama poput Afganistana - rekli su iz vojske za BBC

Formiranje ovakve jedinice dio je smanjenja profesionalne vojske, a ova će jedinica tražiti i nove načine da civili s posebnim sposobnostima služe pored vojnika. Guardian piše da se ovaj potez može gledati i kao odgovor na ono što je Rusija radila u Ukrajini. SAD i Velika Britanija tvrde da Rusija unosi nemir u Ukrajini gdje njihovi vojnici rade pod krinkom proruske milicije, a NATO za to nije imao odgovora. ISIL također koristi društvene mreže u privlačenju novih snaga, a izraelska vojska također je već nekoliko godina vješta u korištenju brojnih društvenih mreža te s ljudima komuniciraju na šest jezika. 

Ova nova britanska brigada dobila je ime inspirirano gerilskom jedinicom koja se borila protiv Japanaca u Burmi tijekom Drugog svjetskog rata. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • JunFan 02.02.2015.

    Dakle, bojna za pranje mozga.

  • area 62 02.02.2015.

    Kad te oni dohvate, možeš biti i zvanično psihološki mrtav...

  • jo2hn8ny 02.02.2015.

    A "naši" treže fizikalce za noćno seljenje arhiva sada bivšeg El Presidentea.

Komentiraj...
Vidi sve komentare