Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji u ponedjeljak će napraviti još jedan veliki korak za čovječanstvo jer će po prvi puta na jelovniku imati i salatu koja je uzgojena na postaji u bestežinskom stanju.
Inače, postaja već 13 godina ima svoj staklenik u kojem se proučava uzgoj hrane u mikrogravitaciji. No, ranije su astronauti hranu slali nazad na Zemlju i nisu mogli kušati svoje eksperimente.
Astronauti će tako u ponedjeljak očistiti listove i pojesti polovicu, a ostatak će spakirati, smrznuti i poslati na analizu na Zemlju.
Naime, astronauti su za uzgoj salate koristili sustav Veggie u kojem su unaprijed pripremljene sjemenke koje su potom obasjali crvenim i plavim LED-icama. U istom su sustavu i prošle godine uzgojili biljke, no morali su ih vratiti na Zemlju kako bi se vidjelo jesu li sigurne za jelo.
Kako pripremljena hrana ima svoj vijek trajanja od dvije do tri godine, svježe voće i povrće iz ovakvih svemirskih vrtova moglo bi ključ za zdravlje astronauta u dugotrajnijim misijama.