U znanstvenom muzeju u Nizozemskoj u utorak je predstavljena mesna okruglica od mesa mamuta uzgojenog u laboratoriju.
Australska startup tvrtka 'Vow' je napravila mesnu okruglicu pomoću genetskih informacija davno izumrlog mamuta, rekli su istraživači tvrtke na medijskom događaju u utorak. Neke rupe u genetskom nizu popunjene su pomoću podataka mamutovog najbližeg živućeg srodnika: afričkog slona.
POGLEDAJTE VIDEO:
Proces proizvodnje uzgojenog mesa obično započinje stanicama uzetim iz žive životinje. Te su stanice uronjene u hranjive tvari i uzgojene u laboratoriju, javlja CBS news.
- U ovom slučaju, geni mamuta umetnuti su u ovčju stanicu - rekao je James Ryall, znanstvenik.
Gen mamuta je tada bio prekomjerno izražen pa bi u konačnom proizvodu bio zastupljeniji od ovčjeg.
- Nitko nije probao meso mamuta - otkrio je osnivač Vowa Tim Noakesmith.
- I to ne znači da ga ne možete jesti, ali budući da je ovaj protein doslovno star 4000 godina, nismo ga vidjeli jako, jako dugo - rekao je Noakesmith.
- To znači da bismo ga željeli podvrgnuti ozbiljnom rigoroznom testiranju, kao što radimo sa svakim proizvodom koji želimo izbaciti na tržište. I u tu svrhu htjeli smo ga brže predstaviti svijetu, a ne nužno odmah izbaciti na tržište - dodaje.
'Može biti uzbudljivije, imati bolje profile okusa, nutritivne vrijednosti...'
- Iako Vow ne jamči za sigurnost mesa mamuta, startup je odabrao meso izumrle životinje kako bi potaknuo ljude na razgovor - rekao je Noakesmith.
- Jer s novom tehnologijom to znači da hrana koju možemo imati ne mora kopirati ono što smo imali prije - rekao je Noakesmith.
- Može biti uzbudljivije, može imati bolje profile okusa, bolje profile nutritivne vrijednosti. I tako smo htjeli stvoriti nešto što je potpuno drugačije od svega što sada možete dobiti - govori.
Vow je jedna od niza tvrtki koje proizvode meso uzgojeno u laboratoriju. U SAD-u, Uprava za hranu i lijekove prošli je tjedan odobrila "materijal uzgojenih pilećih stanica " tvrtke GOOD Meat kao siguran za ljudsku prehranu. U studenom je dao odobrenje za laboratorijski uzgojenu piletinu koju proizvodi Upside Foods.
Zagovornici laboratorijski uzgojenog mesa kažu da ono može pomoći u smanjenju emisije metana i borbi protiv klimatskih promjena. Kultivirano meso je u razvoju godinama. Prvi svjetski hamburger uzgojen u laboratoriju pojeden je 2013. Prvi pileći nuggets na bazi stanica odobreni su u Singapuru u prosincu 2020.
Preko 75 tvrtki radi na razvoju mesnih proizvoda uzgojenih u laboratoriju
U izvješću iz 2022. godine o budućnosti sigurnosti hrane, Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda primijetila je da postoji porast potražnje potrošača za prehrambenim proizvodima životinjskog podrijetla.
- Intenziviranje životinjske proizvodnje može biti u suprotnosti s ciljevima održivosti, što rezultira kompromisima u različitim aspektima okoliša, sigurnosti hrane i dobrobiti životinja - navodi se u izvješću.
- Nova tehnologija predstavlja potencijalnu alternativu: proizvodnja kopnenih i vodenih životinja bez potrebe za velikim uzgojem i klanjem - piše.
Više od 75 tvrtki diljem svijeta radi na razvoju mesnih proizvoda uzgojenih u laboratoriju od studenog 2021., prema FAO-u. Singapur je jedina zemlja koja je odobrila prodaju uzgojenog mesa.
U SAD-u, tvrtke koje su odobrile FDA trebaju odobrenje američkog Ministarstva poljoprivrede prije nego što mogu prodavati svoje proizvode. USDA nije podijelila nikakav raspored o tome kada bi laboratorijski uzgojeni mesni proizvodi mogli biti odobreni za prodaju u SAD-u.